Na hlavný obsah

Vojsko a polícia môžu v Kazachstane strieľať bez varovania

Umožnila to hlava štátu.

Vojsko a polícia môžu v Kazachstane strieľať bez varovania
Na snímke bezpečnostné zložky potláčajú protesty v kazašskom meste Alma-Ata. Foto: SITA/AP

Prezident Kazachstanu Kasym-Žomart Tokajev dovolil polícii a vojsku strieľať bez varovania, aby skoncovali s terajšími nepokojmi v stredoázijskej krajine.

V televíznom vystúpení tiež v piatok (7. 1.) vyhlásil, že nebude vyjednávať s účastníkmi nepokojov, ktorých označil za zločincov, vrahov, teroristov a banditov, údajne v zákulisí podnecovaných zo zahraničia. „Tí, ktorí sa nevzdajú, budú zlikvidovaní,“ uviedol.

Tokajev v prejave ďakoval ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi za to, že „súdružsky vrelo“ zareagoval na jeho prosbu o pomoc s nastolením poriadku v Kazachstane. Putin už vo štvrtok (6. 1.) poslal do spojeneckej krajiny ruských výsadkárov.

Najväčšie kazašské mesto, bezmála dvojmiliónovú Alma-Atu, podľa Tokajeva „prepadlo 20 000 banditov“, ktorí využili, že miestne úrady zaspali a prepásli prípravy na útok. Do nepokojov sú podľa prezidenta zapojení „teroristi zo zahraničia podnecovaní v zákulisí postavami z cudziny“. Práve teroristi používajú zbrane proti pokojným civilistom, tvrdil prezident.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet