Na hlavný obsah

Všestranný umelec so zmyslom pre detail Edmund Massányi sa narodil pred 115 rokmi

Venoval sa reštaurátorstvu i knižným ilustráciám.

Všestranný umelec so zmyslom pre detail Edmund Massányi sa narodil pred 115 rokmi
Freska Cyril a Metod krstia slovanský ľud od Edmunda Massányiho. Foto: Literárny týždenník

Slovenský akademický maliar, ilustrátor a reštaurátor fresiek Edmund Massányi sa narodil pred 115 rokmi – 15. januára 1907 v Nitre. Podobne ako ostatní umelci, aj Massányi objavil svoje nadanie už v detstve, keď ako desaťročný začal mávať súkromné hodiny u akademického maliara Gustáva Adolfa Schüleho, uvádza Literárny týždenník.

Neskôr ho v kresbe i maľbe zdokonaľovali László Nógrady či Oldřich Kalanda. Odborné vzdelanie získal na Umeleckej priemyselnej škole v Prahe, absolvoval tiež štúdium freskovej techniky na akadémiách výtvarných umení vo Viedni a v Mníchove.

Cesty ho zaviedli až do Afriky

Keď sa vrátil na Slovensko, pracoval najprv ako scénický výtvarník v Slovenskom národnom divadle, neskôr spolupracoval so Slovenským ústavom na ochranu kultúrnych pamiatok v Bratislave.

„Podnikol študijné cesty do Alžírska (1935), Talianska (1935), Juhoslávie a Talianska (1937), Maďarska a Rumunska (1955), Juhoslávie (1957), Talianska, Turecka, Grécka a Egypta (1959), Belgicka (1960) a do Francúzska (Paríž, 1964),“ uviedol Literárny týždenník.

Bol tiež členom Umeleckej besedy Slovenska, Bloku slovenských umelcov či Zväzu slovenských výtvarných umelcov. Žil v rodnej Nitre, bol všestranným umelcom, ktorý sa venoval takmer všetkým technikám a žánrom.

Jeho maľby možno nájsť vo vyše stovke kostolov po celom Slovensku. Najznámejšie sú v piaristickom kostole sv. Ladislava či v kostole sv. Martina v jeho rodisku. „Bol brilantným maliarom pravej fresky a výborne ovládal techniku perspektívy, maľoval a reštauroval kostolné obrazy a fresky, robil výmaľby kostolov i verejných budov,“ priblížil časopis.

Okrem fresiek sa venoval aj knihám

Ako všestranný umelec sa Massányi venoval aj knižným či časopiseckým ilustráciám. Ilustroval 65 kníh pre viacero vydavateľstiev, ako napr. Spolok sv. Vojtecha či Mladé letá.

„V jeho celoživotnom diele je zastúpená kresba, grafické techniky, ilustrácia knižných titulov – dobrodružných, fantastických a realistických diel svetových autorov detskej literatúry,“ priblížil týdenník.

Ilustroval indiánske knihy, exotické príbehy, Batuchana, Džingischana, éru Tatárov, Turkov či Rákoczyho. „Bol vzorný detailista, jeho práce boli autentické do posledného gombíka na kabáte alebo pera na čelenke indiána,“ dodal. Poslednú knihu ilustroval na jeseň 1966 z lôžka nitrianskej nemocnice.

Edmund Massányi zomrel 29. novembra 1966 v Nitre. Jeho syn, Marius Massányi, bol džezový hudobník, ktorý sa usadil v Štokholme. Neskôr sa venoval ilustráciám časopisov a odevnému dizajnu. Vychoval dizajnérov svetoznámych značiek.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko