Na hlavný obsah

Výnimočný stav vyhlásili už v celom Kazachstane

Krajina sa zmieta v nepokojoch.

Výnimočný stav vyhlásili už v celom Kazachstane
Dym stúpa z budovy radnice počas protestu v meste Alma-Ata. Foto: TASR/AP

V celom Kazachstane, ktorý sa zmieta v nepokojoch, vyhlásili výnimočný stav. Informovali o tom v stredu (5. 1.) tlačové agentúry. Prezident Kasym-Žomart Tokajev už skôr zaviedol výnimočný stav v niektorých častiach stredoázijskej republiky – v hlavnom meste Nur-Sultane, v najväčšom meste Almaty a na západe Kazachstanu.

Urobil tak v reakcii na nepokoje, ktoré pôvodne začali ako protesty proti zdraženiu skvapalneného ropného plynu (LPG), lacnejšej alternatívy k benzínu. Prezident v stredu tiež odvolal vládu a vyhlásil, že preberá funkciu predsedu bezpečnostnej rady a mieni postupovať „s maximálnou tvrdosťou“.

Pri masových protestoch v kazašskom meste Alma-Ata sa zranilo už vyše 500 osôb vrátane 130 žien a starších ľudí.

„Dnes mesto čelilo ďalším útokom extrémistov a radikálov. Prijímame nevyhnutné opatrenia na ochranu života a bezpečnosti občanov. Vyzývame tých, ktorí vyšli do ulíc, aby sa rozišli. Naším hlavným cieľom je nedopustiť ďalšie stupňovanie napätia a radikalizmu,“ uviedol náčelník miestnej polície Kanat Tajmerdenov.

Podľa Tajmerdenova počas nepokojov, ktoré v meste pretrvávajú už niekoľko dní, ľudia podpálili 120 vozidiel vrátane 33 sanitiek a požiarnych vozidiel, poškodili tiež približne 120 obchodných priestorov, 180 stravovacích zariadení a 100 kancelárskych priestorov.

Pre nepokoje je okrem iného narušená prevádzka viacerých kazašských letísk. Podľa ruského rádia Echo Moskvy demonštranti v Alma-Ate vtrhli v stredu aj na miestne letisko, čo spôsobilo problémy s jeho prevádzkou. Okrem letiska v Alma-Ate je prevádzka pre nepokoje narušená aj na letiskách v hlavnom meste Nursultan či v meste Aktua.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet