Na hlavný obsah

Výpis z druhého dôchodkového piliera musí prísť do konca januára

Nesprávny výber dôchodkových fondov môžu ľudia v starobe oľutovať.

Akú výšku dôchodku z druhého piliera môžete očakávať, aj to v akých fondoch máte uložené penzijné úspory, to všetko sa sporitelia dozvedia z výpisov z osobných dôchodkových účtov. Podľa zákona ich musia mať v mailoch či v schránkach do konca januára. Vo výpisoch však nie je možné nájsť údaje o celkovej výške budúcej penzie sporiteľa.

Sporitelia by si mali vo výpise skontrolovať v akých fondoch majú investované úspory.

„Nesprávny výber dôchodkových fondov môžu ľudia v starobe oľutovať, no v súčasnosti si to mnohí neuvedomujú,“ hovorí František Burda, investičný analytik FinGO.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Práve pre sporiteľov, ktorí sú v garantovaných fondoch a sú v mladšom veku, má každá dôchodková správcovská spoločnosť povinnosť im zobraziť tzv. alternatívnu prognózu, ktorá porovnáva koľko by mohli nasporiť, keby svoje úspory presunuli do rizikovejších fondov,“ hovorí Miroslav Kotov, predseda Asociácie dôchodkových správcovských spoločností.

Úspory by však nemali presúvať podľa toho, ako sa aktuálne vyvíjajú akciové trhy. Sporenie v druhom pilieri je totiž nastavené na desiatky rokov. V posledných troch týždňoch trhy padajú.

Výpisy však nedávajú úplný obraz o budúcich dôchodkoch. Chýba v nich totiž podstatná časť penzie, ktorú sporiteľ dostane zo Sociálnej poisťovne, teda z prvého piliera.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko