Dozrel čas na slamové víno. Po prvom zbere, ktorý sa vo viniciach uskutočnil vlani, pozbierali vinári v stredu (26. 1.) strapce hrozna po druhý raz. Tentoraz z povaly.
Výsledkom bude vinárska špecialita plná medových tónov. Slamové víno pre vysokú prácnosť vyrába len zopár vinárstiev.
Deväťdesiat dní – toľko viseli strapce hrozna po jesennej oberačke na dobre vetranej povale. Teraz ich pozbierali po druhý raz.
Pozrite si celú reportáž RTVS:
„Zhruba dva aj pol – tri tony, čo tu bolo zaveseného, ozaj je tu zopár kíl, čo nám chytila pleseň, takže môžeme byť spokojní,“ uviedol vinohradník z vinárstva v Topoľčiankach Zoltán Molnár.
„Nebolo také vlhké počasie cez rok, ako bývalo predtým, takže aj to zohráva úlohu, aj ten suchší vzduch, samozrejme, na kvalitu toho hrozna,“ doplnil.
Pri slamovom víne je dôležitá aj vysoká cukornatosť. Pri druhom, slamovom zbere musí presiahnuť 27 stupňov, naproti tomu bežné stolové víno má pri zbere hrozna len asi 17 stupňov. Prejaví sa to aj vo výslednom produkte.