Na hlavný obsah

Vyšetrovanie podľa newyorskej prokuratúry zistilo podvody vo firme Trumpovcov

Trump Organization hovorí o nepodložených vyjadreniach.

Vyšetrovanie podľa newyorskej prokuratúry  zistilo podvody vo firme Trumpovcov
Na snímke bývalý prezident USA Donald Trump. Foto: SITA/AP

Vyšetrovatelia v americkom štáte New York odkryli dôkazy o tom, že firma bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa podávala bankám a daňovým úradníkom nepravdivé a zavádzajúce informácie o hodnote svojich majetkov v snahe získať pôžičky a daňové úľavy.

V dokumente predloženom súdu to v utorok (18. 1.) uviedol úrad newyorskej generálnej prokurátorky Letitie Jamesovej. Úrady však podľa súdneho podania zatiaľ nerozhodli, či v tejto súvislosti vznesú žalobu, píše AP.

„Odhalili sme množstvo dôkazov, ktoré naznačujú, že Donald J. Trump a Trump Organization nepravdivo a podvodne ohodnotili viaceré aktíva a skreslili tieto hodnoty pred finančnými inštitúciami kvôli ekonomickým ziskom,“ uviedla Jamesová.

Prokuratúra tlačí na kľúčové vypočutie

Nové súdne podanie je ďalšou kapitolou ťahaného občianskoprávneho vyšetrovania jej úradu. Zo svojej povahy nemôže vyústiť do trestného stíhania, Jamesová však spolupracuje s trestaním konania manhattanskej prokuratúry, ktorá už v tejto súvislosti obvinila dlhoročného finančného šéfa Trumpovej firmy Allena Weisselberga.

Trump Organization na utorkový vývoj reagovala vyhlásením, že vyšetrovanie je „nepodložené“ a že jediným, kto mystifikuje verejnosť, je Jamesová.

Generálna prokuratúra informuje súd o stave vyšetrovania v snahe donútiť exprezidenta Trumpa a jeho deti Ivanku a Donalda mladšieho, aby prišli zodpovedať otázky vyšetrovateľov. Podľa Jamesovej je ich vypočutie kľúčové pre ďalší vývoj.

Právnici bývalého šéfa Bieleho domu sa medzitým prostredníctvom súdu snažia pochovať vyšetrovanie, pričom tvrdia, že porušuje Trumpove práva, pretože na jeho firmu mieri čisto z politických dôvodov.

O čo malo ísť

Podľa agentúry AP poskytuje nové vyhlásenie prokuratúry doteraz najpodrobnejší obraz o tom, čo vyšetrovatelia zistili. Okrem iného sa v ňom píše, že Trump Organization v dokumentoch predložených bernému úradu IRS zveličila hodnotu darov urobených v New Yorku a Kalifornii, aby odôvodnila zľavu na dani vo výške miliónov dolárov.

Na druhej strane potom údajne umelo navyšovala hodnotu majetku Trumpa i celej spoločnosti v snahe zabezpečiť si výhodnejšie pôžičky. Robila to podľa prokuratúry aj tak, že do evidencie zahrnula doteraz nevybudovaný objekt na jednom z držaných pozemkov alebo uviedla skoro trojnásobnú veľkosť Trumpovho newyorského bytu oproti skutočnosti.

Mnohé majetkové hlásenia vraj zapadajú do „vzorca s cieľom naznačiť, že Trumpove imanie je väčšie, než by sa inak javilo“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet