Na hlavný obsah

Vyšetrovateľ žiada pre Norberta Bödöra väzbu

Hamran hovorí o zastrašovaní policajných orgánov zo strany Smeru-SD.

Vyšetrovateľ žiada pre Norberta Bödöra väzbu
Na snímke eskorta privádza nitrianskeho podnikateľa Norberta Bödöra na ŠTS. Foto: TASR

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) žiada prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry o podanie návrhu na väzobné stíhanie obvineného nitrianskeho podnikateľa Norberta Bödöra.

TASR o tom informovala Andrea Dobiášová z Prezídia Policajného zboru. O tom, či bude väzobný návrh podaný na súd, by mal prokurátor rozhodnúť v najbližších hodinách.

„Vyšetrovateľ predložil spis s podnetom na podanie návrhu na vzatie obvineného do väzby,“ priblížila pre TASR Dobiášová.

Nitrianskeho podnikateľa Norberta Bödöra zadržali vo štvrtok (13. 1.) v súvislosti s kauzou Valčeky. Obvineniam čelí tiež kauzách Očistec a Dobytkár, kde sa má začať súdny proces vo februári tohto roka.

Hamran hovorí o zastrašovaní policajných orgánov

Líder opozičného Smeru-SD Robert Fico hovorí v súvislosti so štvrtkovým zadržaním podnikateľa Norberta Bödöra o porušovaní ľudských práv. Zdôraznil, že špeciálny prokurátor Daniel Lipšic a ďalší budú musieť v budúcnosti odísť zo svojich funkcií.

Policajný prezident Štefan Hamran považuje za neakceptovateľné, „aby vo vyspelej demokratickej spoločnosti, o ktorej vo svojich vyjadreniach predseda druhej najsilnejšej opozičnej strany Robert Fico neustále hovorí, zastrašoval spolu s jeho straníckym kolegom Robertom Kaliňákom orgány činné v trestnom konaní a prezidenta Policajného zboru.“

Zdôraznil, že policajný prezident nemá právomoc vyšetrovať a či určovať, koho majú a koho nemajú orgány činné v trestnom konaní vyšetrovať. „Tieto praktiky v podmienkach Policajného zboru skončili,“ reagoval šéf polície.

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) na Ficove vyjadrenia reagoval, že polícia koná aj bude konať iba v súlade so zákonom.

„Nie je pre mňa žiadnym prekvapením, že si poslanec Fico po dvanástich rokoch vo vláde a dvoch rokoch v opozícii stále nedokáže predstaviť, že minister vnútra ani prezident Policajného zboru ani náznakom nezasahujú do vyšetrovaní a dokonca o nich nie sú ani informovaní,“ uviedol. Dodal, že platí prezumpcia neviny, čo vedia najlepšie aj samotní vyšetrovatelia.

Poukázal aj na to, s akou „vervou“ sa predseda Smeru-SD zastáva „s ktorým sa podľa jeho vlastných slov ‚iba pozná‘, nemá prehľad o jeho podnikateľských aktivitách, ale napriek tomu kritizuje akékoľvek kroky orgánov činných v trestnom konaní,“ skonštatoval minister.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko