Na hlavný obsah

WHO očakáva, že omikron do dvoch mesiacov infikuje viac ako polovicu európskej populácie

Počet infikovaných stúpa.

WHO očakáva, že omikron do dvoch mesiacov infikuje viac ako polovicu európskej populácie
Na snímke antigénový test na ochorenie COVID-19. Foto: TASR

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) očakáva, že do dvoch mesiacov sa koronavírusovým variantom omikron nakazí viac ako polovica európskej populácie. Na utorkovej (11. 1.) tlačovej konferencii to podľa agentúry Reuters vyhlásil šéf európskej sekcie WHO Hans Kluge.

V prvom týždni roku 2022 sa v európskom regióne infikovalo vyše sedem miliónov ľudí. Počet nových infekcií sa tak počas dvoch týždňov viac ako zdvojnásobil, uviedol Kluge.

„Inštitút pre meranie a vyhodnocovanie zdravia predpovedá, že pri tomto tempe bude v nasledujúcich šiestich až ôsmich týždňoch infikovaných omikronom vyše 50 percent populácie regiónu,“ povedal Kluge.

Omikron je vysoko infekčný

Podľa Klugeho údaje zhromaždené v uplynulých týždňoch potvrdzujú, že omikron je vysoko infekčný. Až ďalší výskum preukáže, akú veľkú schopnosť má omikron prelomiť imunitnú ochranu získanú očkovaním, poznamenal Kluge.

Šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus ešte skôr upozornil, že hoci sa variant omikron zdá byť menej závažným než dominantný variant delta, „neznamená to, že by mal byť kategorizovaný ako mierny. Omikron rovnako ako predošlé varianty dostáva ľudí do nemocníc a zabíja ich.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet