Na hlavný obsah

Z akčného plánu na zamestnávanie Rómov vypadli sociálne podniky

Kritizuje to Aliancia pre sociálnu ekonomiku.

Akčný plán na zamestnávanie Rómov nepočíta zo sociálnymi podnikmi. Upozornila na to Aliancia pre sociálnu ekonomiku. Ľuďom z vylúčených komunít by pomohlo najmä trvalé zamestnanie.

Nedávno vymenovaný splnomocnenec vlády pre Rómov Ján Hero na dokumente nespolupracoval. Chce však hľadať riešenia.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Tridsaťjedenročný Juraj Macko z Krompách chcel po návrate z výkonu trestu začať pracovať, aby uživil svoju družku a pomohol aj rodičom. Trvalé zamestnanie si však viac ako rok nevedel nájsť. Napokon pracuje pre mesto na aktivačných prácach. Odrába si dávky v hmotnej núdzi.

„Ťažko by sa mi žilo bez práce, na prácu som zvyknutý a chcem ju robiť. Napísal som si žiadosť do zlievarní a odpoveď mi žiadna neprišla. Dala si žiadosť aj družka, ani družke. Družku tam zavolali na pohovor a vôbec ju nezobrali. Ja neviem prečo. Oni mi povedali, že ma tam zavolajú a ani ma nezavolali,“ priblížil Macko.

To, že si Juraj aj mnohí iní nezamestnaní z marginalizovaných komunít len ťažko hľadajú trvalé zamestnanie, kritizuje Aliancia pre sociálnu ekonomiku. Podľa nej za to môže aj to, že z akčného plánu na zamestnávanie Rómov do roku 2030 vypadla podpora sociálneho podnikania.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika