Na hlavný obsah

Z Talianska a Poľska vozili na Slovensko nelegálne odpad. Vrátane nebezpečného

Prípadmi sa zaoberá polícia.

Z Talianska a Poľska vozili na Slovensko nelegálne odpad. Vrátane nebezpečného
Enviro polícia odhalila nelegálny odpad. Foto: facebook/polícia SR

Odbor odhaľovania nebezpečných materiálov a environmentálnej kriminality úradu kriminálnej polície prezídia policajného zboru vyšetruje dovozov odpadu z Talianska a Poľska na Slovensko. RTVS o tom informoval hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

Trestné konanie súvisí s deviatimi prípadmi protiprávneho dovozu odpadu, ktoré v minulom roku odhalili a aktuálne vyšetrujú v niektorých okresoch.

Enviro kriminalisti z prezídia Policajného zboru zistili, že trestnej činnosti sa mala dopustiť skupina páchateľov z viacerých krajín. Tí mali po vzájomnej dohode dovážať na Slovensko rôzne druhy odpadu, vrátane nebezpečného. Časť mali uložiť v prenajatých objektoch poľnohospodárskych firiem a v rôznych priemyselných objektoch a s časťou mali obchodovať ako s certifikovaným palivom.

„V dňoch 12. – 14. januára tohto roku sme preto v troch objektoch v okresoch Michalovce a Galanta vykonali prehliadky iných priestorov a pozemkov. Na tomto úkone sme spolupracovali so špecialistami ozbrojených síl Slovenskej republiky, so znalcami z viacerých odvetví a s pracovníkmi ministerstva životného prostredia,“ uviedla polícia.

Prizvaní znalci priamo na mieste zaistili vzorky materiálov. Vykonané prehliadky predbežne potvrdili zistené podozrenia. „Našli sme odpad pochádzajúci z Talianska a z Poľska. Tento odpad nie je možné podľa príslušných právnych predpisov na Slovensko dovážať a nakladať s ním spôsobom, ktorý sme zistili. Zaistili sme aj rozsiahle počítačové údaje a veľké množstvo ekonomickej dokumentácie,“ informuje polícia v tlačovej správe.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko