Na hlavný obsah

Za smrť 39 Vietnamcov v kontajneri odsúdil belgický súd muža na 15 rokov väzenia

Muž mal byť lídrom akcie.

Za smrť 39 Vietnamcov v kontajneri odsúdil belgický súd muža na 15 rokov väzenia
Na snímke Long Nguyen a Vo Van Hong počas súdneho procesu v Belgicku. Foto: ČTK

Belgický súd v stredu (19. 1.) uložil trest 15 rokov väzenia štyridsaťpäťročnému Vietnamcovi za jeho úlohu pri pašovaní migrantov do Anglicka, pri ktorom v roku 2019 zomrelo v dopravnom kontajneri 39 jeho krajanov.

Súd považuje Vo Van Honga za lídra organizácie, ktorá sa v Belgicku starala o najmenej 15 z 39 migrantov predtým, ako sa vydali do Británie. Sieť pašerákov mala dva úkryty v bruselskej obci Anderlecht, poznamenala agentúra AFP.

Telá 39 ľudí našli 23. októbra 2019 v kontajneri s ťahačom zaparkovanom v priemyselnej zóne mesta Grays blízko Londýna. Kontajner sa dostal do Anglicka z belgického prístavu Zeebrugge.

Najstaršia obeť mala 44 rokov, dvaja najmladší chlapci mali len 15 rokov. Medzi mŕtvymi bolo 31 mužov a osem žien.

Zomreli na nedostatok kyslíka a prehriatie

Podľa vyšetrovateľov sa Vietnamcom stala osudnou kombinácia nedostatku kyslíka a prehriatia v uzavretom priestore. Podľa expertov dosiahla teplota vo vnútri kontajnera až 38,5 stupňa Celzia.

Súd v Bruggách podrobne opísal úlohu 23 osôb, prevažne Vietnamcov alebo Belgičanov vietnamského pôvodu. Vypočutie začal prípadom Vo Van Honga, ktorého odsúdil za vedenie „zločineckej organizácie“ v Belgicku.

Vietnamcovi uložil 15 rokov väzenia, čo je v Belgicku maximálny možný trest za tieto činy. Súd mužovi tiež udelil pokutu vo výške takmer milión eur.

Bránil sa, že je obeťou

Počas procesu obžaloba uviedla, že je „presvedčená“ o jeho úlohe „vodcu belgickej bunky“. Vietnamec tvrdil, že je obeťou tejto organizácie.

Podľa obžaloby muž dohliadal na dočasný pobyt migrantov v Bruseli a dával im napríklad „pokyny, kedy si majú zapnúť alebo vypnúť mobilné telefóny“ počas ďalšej cesty.

Súd dnes uložil celkovo 19 trestov a štyroch obžalovaných oslobodil. Medzi odsúdenými boli pomocníci Vo Van Honga, majitelia úkrytov, správcovia, ktorí mali na starosti každodenné potreby migrantov či taxikári.

V Spojenom kráľovstve bolo už v roku 2021 odsúdených sedem mužov.

Prípad smrti 39 Vietnamcov vyvolal veľkú pozornosť a upozornil okrem iného na okolnosti, za akých pašeráci prevážajú migrantov z Afriky a Ázie do Británie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet