Na hlavný obsah

Za zosmiešňovanie opatrení hrozí v emirátoch väzenie i pokuta

Krajina sprísnila pravidlá pre variant omikron.

Za zosmiešňovanie opatrení hrozí v emirátoch väzenie i pokuta
Ilustračná snímka - múzeum Louvre v Abú Zabí v Spojených arabských emirátoch. Foto: TASR/AP

Spojené arabské emiráty (SAE) pohrozili väzením ľuďom, ktorí si robia žarty z tamojších opatrení proti šíreniu koronavírusu po tom, ako sa na internete objavili zosmiešňujúce fotografie a videá. Informovala o tom v utorok (11. 1.) agentúra AFP.

Federálna prokuratúra uviedla, že používateľom sociálnych sietí podľa nových zákonov hrozí za zdieľanie zavádzajúcich informácií počas pandémie trest odňatia slobody na najmenej dva roky a pokuta 200 000 AED (vyše 48 000 eur).

SAE zaviedli množstvo opatrení proti šíreniu vysoko nákazlivého variantu omikron. Krajina hlási najvyššie denné počty prípadov infekcie od marca minulého roka, predovšetkým v dôsledku nového variantu.

Federálna prokuratúra vo vyhlásení uviedla, že varovanie nasledovalo po „nedávnom zdieľaní fotografií a videí na sociálnych sieťach sprevádzaných komentármi a piesňami, ktoré zosmiešňujú preventívne opatrenia a vyzývajú ostatných, aby ich ignorovali“.

Prokuratúra ďalej vo vyhlásení vyzvala ľudí, aby sa „zdržali tohto správania, ktoré sa trestá podľa zákona“.

V SAE sa v uplynulých týždňoch zvýšil nápor na testovacie strediská. Mnohí zamestnávatelia totiž žiadajú od svojich zamestnancov výsledky PCR testov na pravidelnej báze. Krajina taktiež zakázala vycestovať do zahraničia občanom, ktorí sa nedali zaočkovať posilňujúcou dávkou vakcíny proti koronavírusu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet