Na hlavný obsah

Zaberajú monoklonálne protilátky na omikron? Ministerstvo zdravotníctva ich skúma

Podľa Čechov dostupné protilátky proti omikronu nezaberajú.

Zaberajú monoklonálne protilátky na omikron? Ministerstvo zdravotníctva ich skúma
Na snímke ampulka monoklonálnej protilátky bamlanivimab. Foto: RTVS

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR analyzuje podávanie monoklonálnych protilátok vzhľadom na dominanciu variantu omikron na Slovensku.

Hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová pre TASR uviedla, že ministerstvo pozorne sleduje trendy a liečbu pacientov s ochorením COVID-19 a zabezpečilo aj dostatočné množstvo antivirotík.

„Otázka ďalšej preskripcie a používania monoklonálnych protilátok vo vzťahu k variantu omikron je aktuálne predmetom interných diskusií a analýz,“ priblížila hovorkyňa. Ministerstvo aj naďalej odporúča ľuďom, aby sa očkovali.    

Podľa Čechov dostupné protilátky nie sú proti omikronu účinné

Viaceré české odborné lekárske spoločnosti upozornili, že dostupné monoklonálne protilátky proti variantu omikron nezaberajú. Rovnaké protilátky sú dostupné aj na Slovensku.

„Žiadna z monoklonálnych protilátok dostupná v ČR (bamlanivimab, etesevimab, casirivimab, imdevimab, regdanvimab, samostatne alebo v kombinácii) nemá neutralizačnú aktivitu voči variantu omikron,“ uviedli organizácie v spoločnom stanovisku.

Ak variant omikron tvorí viac ako polovicu odobratých vzoriek,  monoklonálne protilátky by sa mali podľa nich podávať len osobám s potvrdeným delta variantom.

„Osobe s variantom omikron, ktorá spĺňa indikačné kritériá na podanie monoklonálnych protilátok je navrhnuté užívanie antivirotík,“ doplnili odborníci.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko