Na hlavný obsah

Začal sa proces so zločineckým gangom Sereďania

Obvinení sú z 12 skutkov.

Začal sa proces so zločineckým gangom Sereďania
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Banskej Bystrici otvoril v stredu (26. 1.) proces v kauze zločineckej skupiny nazývanej Sereďania, ktorá pôsobila v Seredi, Galante, Šali a v okolí.

Úrad špeciálnej prokuratúry (UŠP) viní 8 členov gangu, z nich je jeden na úteku, z 12 skutkov. Sú nimi založenie, zosnovanie a podporovanie zločineckej skupiny, rozsiahla násilná a ekonomická trestná činnosť vrátane úkladnej vraždy.

Rovnako aj ublíženie na zdraví a pokračovací obzvlášť závažný zločin krádeže kamiónových súprav s nákladom, nákladných motorových vozidiel či pracovných strojov. Išlo o dlhodobú trestnú činnosť, škody sa pohybujú rádovo v miliónoch eur.

Hlavné pojednávanie sa v stredu uskutočnilo za múrmi Ústavu na výkon väzby a výkonu trestu odňatia slobody v Banskej Bystrici.

Jeden z obžalovaných už sedí

„Ide o obžalobu, kde je žalovaná rozsiahla násilná aj ekonomická trestná činnosť zločineckej skupiny Sereďania, ktorú v minulosti viedol nebohý Maroš Kováč. V rámci toho je zažalovaná aj úkladná vražda. Začína sa postupne rozpletať trestná činnosť aj tejto zločineckej skupiny na základe výpovedí spolupracujúcich osôb, ktoré boli členmi alebo boli činné pre skupinu,“ konštatoval špeciálny prokurátor Daniel Lipšic.

Obžalovaný Peter Taufer je právoplatne odsúdený v Rakúsku, kde si odpykáva trest odňatia slobody, a dočasne ho previezli na Slovensko na účely konania. V súčasnosti sa koná o uznaní rozsudku z Rakúska. Na Slovensku sa ho týkajú aj iné kauzy, ktoré sú v prípravnom konaní. Ide o obdobnú trestnú činnosť, ktorú dlhodobo páchal.

Podľa obhajcu Taufera Rudolfa Guniša jeho klient tvrdí, že je nevinný a odmieta všetkých 12 skutkov, ktoré mu kladie za vinu obžaloba. Nie sú údajne relevantné dôkazy a svedkovia nie sú hodnoverní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko