Na hlavný obsah

Začali sa rokovania medzi USA a Ruskom. Cieľom je zníženie napätia na rusko-ukrajinskej hranici

Rokovania budú trvať týždeň.

Vo švajčiarskej Ženeve sa začal týždeň diplomatických rokovaní medzi Spojenými štátmi a Ruskom. Obe strany budú riešiť, ako znížiť napätie na rusko-ukrajinskej hranici.

Západ obviňuje Kremeľ, že tam zhromažďuje vojakov na prípravu invázie. Moskva to odmieta a žiada záruky, že sa Severoatlantická aliancia (NATO) nebude rozširovať smerom na východ.

Séria diplomatických rokovaní sa začala stretnutím námestníkov americkej a ruskej diplomacie Wendy Shermanovej a Sergeja Rjabkova.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Ruský diplomat tlmočil postoj Moskvy, ktorá je proti tomu, aby sa Ukrajina v budúcnosti stala členom NATO. Podľa Kremľa by to ohrozilo bezpečnosť Ruskej federácie.

„Naše rozhovory boli veľmi profesionálne a konkrétne. Americká strana zobrala naše požiadavky veľmi vážne. Podrobne sme jej vysvetlili prečo máme obavy z ďalšieho rozširovania NATO smerom na východ. Naša pozícia je tvrdá, ale nedali sme nikomu žiadne ultimáta,“ vyhlásil Rjabkov.

Spojené štáty aj NATO však odmietajú požiadavku Moskvy, aby Ukrajinu nezobrali do aliancie. Podľa nich každý štát má právo rozhodnúť sa sám, akú cestu si zvolí.

„Ak si zvolí NATO, aliancia rozhodne, či je pripravená na členstvo. Nikto iný nemá právo sa do toho miešať,“ uviedol Jens Stoltenberg, generálny tajomník NATO.

Ruská diplomacia v Ženeve zdôraznila, že neplánuje zaútočiť na Ukrajinu a že vojaci pri hraniciach sú na bežnom vojenskom cvičení. Američania však žiadajú, aby ich Moskva z rusko-ukrajinskej hranice stiahla.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet