Na hlavný obsah

Začína sa štvrtá vlna pandémie. Bude problém dostať termín na PCR test?

Omikron nastaví zrkadlo slovenským limitom.

Skúsenosti z iných krajín sú pre Slovensko predzvesťou, že počas štvrtej vlny pandémie sa omikronom nakazí veľká časť populácie. Odborníci rátajú so scenárom, že narazíme na kapacity našich laboratórií. K termínu na PCR test sa nemusí dostať každý.

Sme na začiatku omikronovej vlny. Laboratóriá stíhajú testovať, voľných majú približne 50 percent kapacít. PCR testami dokážu podľa rezortu zdravotníctva denne vyšetriť 42 000 ľudí a ak bude treba, počet vedia zvýšiť o ďalších 8 000.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Výsledky testov aktuálne vydávame v drvivej väčšine prípadov do 24 hodín od ich doručenia do laboratória, výnimočne potom maximálne do 48 hodín,“ uviedla Diana Dobrucká, PR manažérka Asociácie súkromných laboratórií.

Primár Milan Kulkovský si myslí, že omikron nastaví zrkadlo našim limitom a problém s potvrdzovaním koronavírusu nás tak, ako iné krajiny, neminie.

„Bežnou praxou nasledujúcich dní, kedy narazíme na strop kapacít našich laboratórií bude to, že niektorí občania obdržia pozitívny výsledok za 5-7 dní od začiatku ťažkostí,“ uviedol.

„Denne bude možno aj 12 000 pozitívnych. V tých postihnutých okresoch rátajme s tým, že sa zhorší tak dostupnosť, to znamená, kedy sa tam dostanem, ako aj to vyhodnotenie,“ myslí si analytik Ivan Bošňák.

Členka konzília odborníkov pre RTVS potvrdila, že ak dopyt po PCR testovaní prevýši kapacity, prednosť budú mať chronickí pacienti alebo seniori, ktorí potrebujú liečbu antivirotikami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko