Na hlavný obsah

Zaisteného majetku pribúda. Budú sa zaoberať aj majetkom Bašternáka?

Najviac zaistených je áut a nehnuteľností.

Zaisteného majetku pribúda. Budú sa zaoberať aj majetkom Bašternáka?
Ilustračné foto - zaistený majetok. Foto: TASR

Nefungujú ešte ani pol roka a už majú plné ruky práce. Úrad pre správu zaisteného majetku hlási za posledné obdobie nárast zaistených nehnuteľností aj automobilov, aktuálne hľadajú ďalšie skladové priestory.

Či sa bude úrad zaoberať aj majetkom Ladislava Bašternáka, ktorý stihol prepísať ešte pred svojim odsúdením, je zatiaľ otázne, rozhodnúť musí súd. Podnikateľa tento týždeň podmienečne prepustili po odpykaní časti trestu za krátenie daní.

Obvinený však zostáva v kauze Bonaparte. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Karolína Lacová.

Aj ukončené prípady

„Nehnuteľností a áut máme najviac,“ hovorí riaditeľ úradu Ján Kmeť. V skladoch majú štvorkolky, motocykle, aj 43 osobných vozidiel.

„V posledných mesiacoch evidujeme značný nárast počtu zaisteného majetku. Vidíme, že orgány činné v trestnom konaní konajú v týchto veciach a, jednoducho, my dostávame takmer každý deň ďalší a ďalší zaistený majetok,“ priblížil Kmeť.

Úrad už eviduje aj prvé ukončené prípady, v ktorých po zaistení majetku prišiel aj rozsudok s trestom prepadnutia veci, napríklad auto sa tak stalo majetkom štátu. Jeho následný predaj ešte neorganizovali, bude to otázkou najbližších týždňov a mesiacov.

Bašternákov majetok

Či bude úrad riešiť aj majetok Ladislava Bašternáka, ktorý stihol v minulosti prepísať na rodinných príslušníkov, je otázne. Čaká sa na rozhodnutie súdu.

„Ak sa bavíme o tom, že tu došlo k neoprávnenému prevodu majetkov, tak na to tu máme inštitúty, ktoré napádajú takéto právne úkony a tie sa snaží štát, samozrejme, dôstojne využívať,“ vysvetlila ministerka spravodlivosti Mária Kolíková.

Prepísané domy, byty, pozemky, štvorkolky či obchodné podiely Ladislava Bašternáka, sú stále v hre, hovorí Xénia Makarová z Nadácie Zastavme korupciu.

„Možno budeme tento rok svedkami toho, že súdy rozhodnú, či sa tento majetok prevádzal špekulatívne, len s cieľom vyhnúť sa zoštátneniu a jeho prepadnutiu a či sa vlastne vráti do konkurzu, a tým pádom by ho mohol štát speňažiť,“ zamyslela sa.

Za nárastom zaisteného majetku vidí to, že polícia a prokuratúra viac riešia vážne prípady korupcie a organizovaných trestných skupín.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál