Na hlavný obsah

Zamestnanci by sa mali testovať dvakrát týždenne. Firmám sa to nepáči

Máme vyrábať, nie testovať, tvrdia.

Jedno testovanie do týždňa vo firmách by po novom nemalo stačiť. Vládou prešiel návrh, podľa ktorého by sa mali zamestnanci vyšetrovať dvakrát týždenne.

Platí to pre ľudí bez očkovania a tých, ktorí aktuálne prekonali COVID-19. Zamestnávatelia sa sťažujú, že ich úlohou je vyrábať, nie testovať. Minister zdravotníctva dodáva, že sa riadia pokynmi odborníkov.

Pôvodne mal systém testovania raz týždenne platiť do konca januára. Zmenu systému preto ešte teraz zamestnávatelia nečakali.

Vláda však v stredu (12. 1.) schválila návrh covidového manuálu, v ktorom je napísané, že testovať sa má aspoň dvakrát do týždňa.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Ak vám na jednu zmenu príde tritisíc zamestnancov a máte ich otestovať tak, aby sa v rozumnom čase dostali na výrobu, tak to naozaj spôsobuje veľké obmedzenia,“ sťažuje sa Andrej Lasz, generálny sekretár Asociácie priemyselných zväzov a dopravy.

„Nikto to nerobí tak, ako to robíme my na Slovensku. Nikam to nevedie, to je slepá ulička,“ tvrdí Alexander Matušek, prezident Zväzu automobilového priemyslu.

Zamestnávateľské organizácie skôr ako častejšie testovanie, očakávali jeho úplné zrušenie.

Navrhujú opäť obnoviť mobilné odberné miesta, prípadne zamestnancom rozdať samotesty, aby sa otestovali doma.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko