Na hlavný obsah

Zamestnanci v Česku sa budú musieť testovať na covid dvakrát za týždeň

Týka sa to aj zaočkovaných.

Zamestnanci v Česku sa budú musieť testovať na covid dvakrát za týždeň
Testovanie zamestnancov v Česku na koronavírus. Foto: ČTK/Jaroslav Ožana

Všetci zamestnanci v Česku sa od 17. januára budú musieť dvakrát týždenne otestovať antigénovými testami. Schválila to vláda na stredajšom (5. 1.) rokovaní. Informoval o tom minister zdravotníctva Vlastimil Válek.

Testovanie by malo prebiehať prostredníctvom samotestov a bude plne hradené zo zdravotného poistenia. Týkať sa to bude všetkých zamestnancov štátnych a súkromných firiem a organizácií, živnostníkov a tiež konateľov spoločností.

Ak bude test pozitívny, zamestnávateľ nahlási nákazu okresnému úradu verejného zdravotníctva, ktorý ju zadá do systému a infikovaný pracovník zároveň prejde do karantény. „Budeme pozorne sledovať vývoj variantu omikron. Očakávame, že opatrenie bude platiť maximálne tri týždne,“ povedal Válek.

„To nám umožní identifikovať všetkých potenciálne pozitívnych, ochrániť štát pred kolapsom a v kombinácii s prácou z domu ochrániť prevádzku,“ dodal Válek. Zároveň vyzval občanov, aby využili možnosť bezplatného očkovania riadnymi dávkami alebo posilňujúcou dávkou.

V piatok (7. 1.) bude minister Válek rokovať s odborníkmi o tom, aké ďalšie protiepidemické opatrenia by sa mali prijať v prípade zhoršenia situácie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet