Na hlavný obsah

Zamestnávatelia sa pripravujú na štvrtú vlnu pandémie, požadujú skrátenie karantény

Rezorty o zmene opatrení ešte diskutujú.

Zamestnávatelia sa pripravujú na štvrtú vlnu pandémie, požadujú skrátenie karantény
Na snímke zamestnankyne spoločnosti Gergonne Slovensko počas práce v Liptovskom Mikuláši - ilustračné foto. Foto: TASR

Zamestnávatelia sa pripravujú na nástup štvrtej vlny pandémie. Pre vysoko infekčný variant omikron podľa Republikovej únie zamestnávateľov hrozia výpadky zamestnancov. Od vlády požadujú niekoľko opatrení, jedným z nich je aj skrátenie karantény.

Rezorty zdravotníctva a hospodárstva o zmene opatrení ešte diskutujú. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Štefánia Kačalková.

Nová mutácia ochorenia COVID-19 už nárazovo ochromila viaceré zahraničné ekonomiky, napríklad Veľká Británia hlási výpadky zamestnancov v oblasti hromadnej dopravy a ruší železničné spoje.

Slovenskí zamestnávatelia preto iniciatívne začali s prípravou interných krízových scenárov, v podnikoch sa testuje, dodržiava sa delenie zamestnancov v rámci pracovných zmien, zamestnanci sú naďalej motivovaní k očkovaniu.

Martin Hoščák z Republikovej únie zamestnávateľov sa však obáva najhoršieho. „Väčšina zamestnávateľov dlhodobo bojuje s akútnym nedostatkom zamestnancov, čo v kombinácii s možným masovým nárastom pozitivity v pracovných kolektívoch môže pre zamestnávateľa znamenať úplné prerušenie výroby či uzatvorenie celej prevádzky.“

Požadujú efektívny plán od vlády

Zamestnávatelia preto od vlády požadujú, aby predstavila ucelený a efektívny plán, ako zvýšiť mieru zaočkovanosti obyvateľstva. Taktiež v prípade zachytenia pozitívneho zamestnanca požadujú skrátenie karantény.

„Logické riešenie je aj skrátenie karantény, je to aj ekonomicky jasné riešenie, podnikateľov chápem, ale tie zdravotné aspekty musia posúdiť odborníci,“ tvrdí analytik zo Slovenskej akadémie vied (SAV) Viliam Páleník.

Vedecký riaditeľ virologického ústavu SAV Juraj Kopáček hovorí, že skrátiť karanténu je dobré riešenie. „Ten, kto je napríklad očkovaný, nemá príznaky, urobí si test a je negatívny, môže sa, povedzme po tých piatich dňoch vrátiť do práce.“

Ministerstvo zdravotníctva situáciu doma aj v zahraničí v súvislosti s nástupom variantu omikron pozorne sleduje a prehodnocuje všetky možnosti s cieľom ochrániť zdravie a životy ľudí.

„Uvedené je predmetom odbornej diskusie, následne budeme komplexne informovať,“ dodala hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová s tým, že k požiadavkám zamestnávateľom sa odborníci vyjadria v blízkom čase.

Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) potvrdil, že zamestnanci by sa aj naďalej mali testovať raz do týždňa, karanténu by podľa neho mohli skrátiť. „O skrátení karantény diskutujeme, strana SaS je za.“ Jasnejšie pravidlá budú známe až budúci týždeň.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál