Na hlavný obsah

Zaočkovala sa, no covidový pas nedostala. Rovnaké rodné číslo mal aj niekto iný

Ľudí s rovnakým rodným číslom na Slovensku nájdeme sporadicky.

Hoci je zaočkovaná, preukázať sa nedokáže. Dôchodkyňu z južného Slovenska zaočkovali troma dávkami, no do covidového pasu ich pripísali cudzej osobe. Pri očkovaní tak zistila, že nositeľom jej rodného čísla je aj niekto iný.

V očkovacom centre sa lekár mohol pomýliť a do evidencie napísal síce rodné číslo, no nevšimol si, že pod ním figuruje iná osoba.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Cudzích ľudí s rovnakým rodným číslom na Slovensku nájdeme, aj keď iba sporadicky. Ministerstvo vnútra nevie, koľko ich presne je, no ide zväčša o staršie ročníky, ktorých rodné čísla zapisovali ešte manuálne a matrikári sa jednoducho pomýlili.

Mnohí na to nikdy neprídu a niektorým to odhalí práve očkovanie. Rezort vnútra dal za posledné obdobie preveriť už desiatky takýchto problémov.

„99, 9 percenta rodných čísel zaslaných na overenie nie je duplicitných. Chyby pri registráciách nastávajú zapríčinením ľudského faktora,“ vysvetlila Zuzana Hrabovská, hovorkyňa Ministerstva vnútra SR.

Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) preto odporúča skontrolovať si papierové potvrdenie o očkovaní hneď vo vakcinačnom centre.

Musí sedieť nielen rodné číslo, ale aj meno a adresa. Ak chybu zistíte neskôr, kontaktujte NCZI. Problém totiž vedia vyriešiť iba na požiadanie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko