Na hlavný obsah

Zástupcovia regiónov majú nezodpovedané otázky smerom k dohode s USA

Primátorka Sliača chce vedieť, aký bude mať vplyv na kvalitu života.

Chcú vedieť, ako ovplyvní obranná dohoda Slovenska s USA (DCA) život v regióne. Primátori Sliača, Zvolena a Banskej Bystrice sa obávajú dosahov slovensko-americkej obrannej zmluvy na obyvateľov stredného Slovenska. Žiadajú preto o stretnutie a garanciu, že civilná časť letiska Sliač zostane zachovaná.

Služobná cesta ministra obrany Jaroslava Naďa (OĽANO) do USA v októbri minulého roka priniesla okrem iného obrannú dohodu medzi Spojenými štátmi a Slovenskom.

Podľa zmluvy budú môcť americkí vojaci využívať letiská v Kuchyni a v Sliači na výcvik, manévre či ubytovanie. Obavy a nezodpovedané otázky majú však zástupcovia samospráv na strednom Slovensku.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Ministerstva obrany sa určite budeme pýtať na to, či toto letisko zostane v slovenskej pôsobnosti. Ako uvažujú s lietaním, aká bude hustota lietania, aký to bude mať vplyv na kvalitu života,“ uviedla primátorka mesta Sliač Ľubica Balgová (nezávislá).

„To nie sú len obavy týkajúce sa majetku a rozmiestnenia síl, ale aj napríklad verejného zdravia,“ vysvetlila primátorka Zvolena Lenka Balkovičová (nezávislá).

„Zaujíma nás to aj z hľadiska kompenzácií pre región, pretože obyvatelia budú musieť tieto negatívne vplyvy vojenského letiska znášať,“ poznamenal primátor Banskej Bystrice Ján Nosko (nezávislý).

Minister obrany ubezpečuje, že obranná dohoda život obyvateľov v regióne negatívne neovplyvní. Pripúšťa však, že po prílete stíhačiek F-16 na letisko Sliač bude výcvik vzdušných síl intenzívnejší.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny