Na hlavný obsah

Zavrú sa v najbližších dňoch takmer všetky školy? Analytici to očakávajú

Na svedomí to má omikron a karanténa.

Počet chorých s covidom naďalej stúpa. Za sobotu (29. 1.) pribudlo viac ako 13 000 infikovaných. Pozitívny bol každý druhý test. Podľa analytikov sa v najbližších dňoch zavrú takmer všetky školy. Doma bude asi 25 percent populácie.

Problém je v tom, že do päťdňovej karantény idú aj zdravé deti, s ktorými musia rodičia zostať doma. Okolité krajiny sa tomu snažia predísť.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Omikron zasiahol najmä sever a východ Slovenska. No počet chorých narastá aj na juhozápade krajiny. Analytici odhadujú, že v Bratislavskom kraji zatvoria hygienici 1 500 tried a väčšinu škôl. Do škôl chodilo doposiaľ asi 80 percent detí.

„V tých postihnutých okresoch už sme sa skutočne dostali do situácie, že pri deviatich zavretých triedach z dvadsiatich je asi rozumné zavrieť celú školu,“ hovorí analytik Ivan Bošňák.

Do karantény putuje okrem chorého žiaka celá trieda, až na pár výnimiek. Doma je pätina detí, no choré sú len dve percentá. Iniciatíva Dajme deťom hlas upozorňuje, že okolité krajiny fungujú inak. Snažia sa udržať deti v školách čo najdlhšie.

„V karanténe zostáva len pozitívny žiak, alebo sú deti absolútne vyňaté z definície úzkych kontaktov,“ približuje Andrea Hajdúchová z iniciatívy Dajme deťom hlas.

„Deti sa do škôl v tých postihnutých okresoch asi dostanú až keď to opadne a nebude v tej triede pozitívny človek. Lebo ony keď idú domov a sa vrátia, zasa niekoho nájdu, takže najbližšie dva týždne budú veľmi kritické,“ dodáva analytik.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko