Na hlavný obsah

Zažil drsné podmienky sovietskeho gulagu. Spisovateľ Varlam Šalamov zomrel pred 40 rokmi

Jeho diela vyšli najskôr na Západe.

Zažil drsné podmienky sovietskeho gulagu. Spisovateľ Varlam Šalamov zomrel pred 40 rokmi
Varlam Šalamov po zatknutí v roku 1937. Foto: Wikipedia - Voľné dielo

Pred 40 rokmi, 17. januára 1982, zomrel v Moskve vo veku 74 rokov ruský prozaik a básnik Varlam Tichonovič Šalamov, ktorý strávil v sovietskom gulagu 17 rokov. Jeho prozaické spomienky – najznámejšie sú Kolymské poviedky – sú neľútostným pohľadom na často až ťažko pochopiteľné a absurdné situácie, ktoré sprevádzali život či živobytie v sovietskych pracovných táboroch.

Kolymské poviedky, ktoré napísal v rokoch 1954 až 1978, boli prvýkrát publikované v angličtine na Západe, v ruštine vyšli až v čase perestrojky v roku 1987.

Novinár, básnik a prozaik Šalamov sa narodil 18. júna 1907 vo Vologde v severozápadnom Rusku. Prvýkrát ho uväznili v roku 1929 na tri roky za šírenie Leninovho závetu neodporúčajúceho Josifa Stalina za jeho nástupcu.

V roku 1937 bol znovu zatknutý a za „kontrarevolučnú trockistickú činnosť“ a odsúdený na päť rokov s výkonom trestu v sibírskej Kolyme. V roku 1943 bol za „protisovietsku agitáciu“ odsúdený na ďalší, desaťročný trest. Prepustený bol v roku 1951 a rehabilitovaný v roku 1956.

V roku 1972 sa ohradil proti nedovolenému exilovému publikovaniu svojich príbehov z gulagu. Priatelia a ctitelia z disidentských kruhov brali toto vyjadrenie ako morálne zlyhanie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet