Na hlavný obsah

Zdolal veľkého favorita, zjazd v Kitzbüheli vyhral Feuz

Slovensko nemalo v prestížnej súťaži zastúpenie.

Zdolal veľkého favorita, zjazd v Kitzbüheli vyhral Feuz
Na snímke Švajčiar Beat Feuz. Foto: TASR

Švajčiarsky lyžiar Beat Feuz triumfoval v nedeľnom (23. 1.) zjazde Svetového pohára v rakúskom Kitzbüheli. Na legendárnej zjazdovke Streif prekonal o 21 stotín sekundy krajana a suverénneho lídra celkového hodnotenia SP Marca Odermatta, tretie miesto obsadil domáci Daniel Hemetsberger s odstupom 0,90 s.

Slovensko nemalo v prestížnej súťaži zastúpenie. Tridsaťštyriročný Švajčiar dosiahol na slávnom podujatí tretí triumf v kariére, keď minulý rok dokázal v rakúskom stredisku vyhrať oba zjazdy.

Rekordérom Streifu je s piatimi víťazstvami jeho krajan Didier Cuche. Feuz celkovo vyhral v SP v kariére už 13 zjazdov, pridal k nim aj tri triumfy v super-G. Víťaz využil to, že Odermatt urobil chybu v spodnej časti. On sám išiel na jeho úrovni, no v kľúčových pasážach bol o čosi presnejší.

„Bola to náročná jazda, ak to môžem takto hneď povedať. Ale bola dobrá. Išiel som až dolu bez väčších chýb. Jasné, my Švajčiari sme tu chceli vyhrať, s Marcom sme mali plán, fungovali nám lyže a vyšlo to,“ citoval víťaza portál laola1.at. „Zaostal som o dve desatiny. Ale som šťastný za druhé miesto. Sme s Beatom na pódiu na dvoch najvyšších priečkach. Pre neho je to tu už tretie víťazstvo, naozaj pekný moment. Bol som už pripravený na prvý triumf v zjazde, ešte tomu však čosi chýba,“ povedal Odermatt.

Náročné podmienky

V nedeľu (23. 1.) súťažiacim situáciu znepríjemňovala nižšia viditeľnosť, v hornej pasáži bola hmla. S náročnými podmienkami sa dobre vyrovnal na radosť domácich divákov Hemetsberger, ktorý však už stratil na víťaza takmer sekundu. Víťaz piatkového (21. 1.) zjazdu Aleksander Aamodt Kilde z Nórska skončil šiesty (+1,23).

V piatok (21. 1.) pre silný vietor vo vrchnej časti organizátori skrátili trať. V nedeľu (23. 1.) sa štartovalo na celej zjazdovke, no postupne sa stmievalo. Feuz, ktorý v piatok skončil na 8. mieste, v tejto sezóne slávil prvý zjazdársky úspech.

Na konte mal tri tretie miesta, druhý bol vo Wengene. Životný úspech si tretím miestom vybojoval Hemetsberger, vo veku 30 rokov bol doteraz v súťažiach SP len trikrát v prvej desiatke. Najvyššie na štvrtej pozícii skončil v tohtoročnom zjazde vo Wengene, resp. v novembrovom zjazde v Bormiu.

„Je to sen. Dokázal som získať pódium doma a na najťažšom zjazde. Nevidel som dobre na zem, to ste mohli postrehnúť aj na Seidlalme, kde ma to vykoplo z trate,“ zhodnotil Rakúšan.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport