Na hlavný obsah

Ženy sú na sociálnych sieťach často obeťami útokov. Výsledkom je nízke sebavedomie

Útoky voči ženám v kybernetickom priestore narastajú.

Britskí odborníci prirovnávajú nedostatok regulácie v online priestore k divokému západu. Ktokoľvek si môže založiť účet pod falošným menom a útočiť na kohokoľvek.

V mnohých prípadov ide o ataky voči ženám. Odborníci radia oznamovať a uschovať každú nevhodnú správu ako dôkazový materiál.

Podľa štatistík, každá piata žena v Spojenom kráľovstve zažila obťažovanie na internete. Výsledkom je okrem iného znížené sebavedomie, strach z napadnutia na ulici a pocit bezmocnosti.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Odborníčky tvrdia, že to môže negatívne ovplyvniť budúcnosť mladých žien. Navyše, obťažovanie berú ako súčasť virtuálnej existencie.

„Čelila som toľkým urážkam, až som ich začala ignorovať. Nemám toľko času, aby som každú správu oznamovala. Navyše, keď som to urobila, po pár hodinách prišla odpoveď, že správy neporušili žiadne štandardy. Rovnakých prípadov sú tisíce,“ tvrdí Amy Hartová, aktivistka za práva žien.

Slovné útoky voči ženám v kybernetickom priestore narastajú. Organizácie na ochranu práv žien hovoria, že väčšiu zodpovednosť by mali prevziať aj samotné sociálne siete a internetoví poskytovatelia.

„Naše komunitné štandardy nepovoľujú šikanovanie a obťažovanie. Navyše, ak existuje skutočné riziko fyzickej ujmy alebo priameho ohrozenia, deaktivujeme účty a spolupracujeme s orgánmi činnými v trestnom konaní,“ uviedla spoločnosť Facebook.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet