Na hlavný obsah

Žilinka má budúci týždeň na zahraničnom výbore vysvetľovať cestu do Moskvy

O zrušenie jeho cesty žiadali viacerí politici.

Žilinka má budúci týždeň na zahraničnom výbore vysvetľovať cestu do Moskvy
Na snímke generálny prokurátor SR Maroš Žilinka. Foto: TASR

Generálny prokurátor Maroš Žilinka má okolnosti svojej cesty do Moskvy vysvetľovať na zasadnutí Zahraničného výboru Národnej rady (NR) SR v pondelok 31. januára.

Vyplýva to z programu zverejneného na webe NR SR. Zámer iniciovať výbor avizoval ešte minulý týždeň poslanec za OĽANO Andrej Stančík.

Na výbore sa chcú Žilinku pýtať aj na to, prečo rokoval s osobou zo sankčného zoznamu EÚ, kam je zaradený ruský generálny prokurátor Igor Krasnov.

Šéf výboru Marián Kéry (Smer-SD) ešte skôr pre TASR uviedol, že na rokovanie o tejto téme nevidí dôvod a nemá problém so Žilinkovou cestou.

Blanár to považuje za nepochopiteľné

Člen výboru Juraj Blanár (Smer-SD) považuje za „absolútne nepochopiteľné“, že koalíciou zvolený generálny prokurátor sa stal terčom jej útoku.

Koaličných poslancov sa chce pýtať na dôvody týchto krokov, Žilinka sa podľa neho stáva terčom perzekúcie, čo je neprijateľné.

„Generálny prokurátor sa nikomu nezodpovedá, bol zvolený a vykonáva si svoju prácu, tak ako má,“ dodal.

Šéf Smeru-SD Robert Fico v súvislosti so Žilinkom v pondelok (24. 1.) na tlačovej konferencii kritizoval novinárov, že bez dôkazov lynčujú generálneho prokurátora.

Myslí si, že orgány činné v trestnom konaní by mali prešetriť, do akej miery útočia médiá na štátne orgány SR. Poukázal na komentár, v ktorom sa píše o odstavení Žilinku z funkcie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko