Na hlavný obsah

Žilinka: Na stretnutí s Krasnovom nevidím nič zlé

Zahraničný výbor nebol uznášaniaschopný.

Žilinka: Na stretnutí s Krasnovom nevidím nič zlé
Na snímke generálny prokurátor SR Maroš Žilinka počas schôdze Národnej rady SR. Foto: TASR

Zahraničný výbor Národnej rady (NR) SR, na ktorý prišiel v pondelok (31. 1.) generálny prokurátor SR Maroš Žilinka vysvetľovať svoju januárovú cestu na oslavy 300. výročia založenia prokuratúry v Rusku, nebol uznášaniaschopný.

Pozvanie na rokovanie výboru pre cestu do Moskvy považuje za „absurdné a súčasť trendu kopnúť si do generálneho prokurátora.“ „Mojou návštevou Ruska som neporušil žiadne predpisy, ani tie sankčné,“ povedal novinárom po tom, čo odišiel z rokovania zahraničného výroku.

Žilinku za cestu do Ruska kritizovali viacerí koaliční politici vrátane premiéra Eduarda Hegera (OĽANO). Generálny prokurátor tvrdí, že kritika by mala prichádzať „objektívne, bez pokrytectva, prekrúcania faktov a bez zamlčiavania skutočností.“

Odkazoval tým na nepravdivé tvrdenia, že bol ako jediný generálny prokurátor spomedzi krajín EÚ prítomný na oslavách. Žilinka povedal, že tam boli aj prokurátori zo Slovinska a Belgicka, ale aj zástupcovia prokuratúr ďalších krajín ako Taliansko, Rumunsko či Nórsko.

Krasnov je môj rezortný kolega, tvrdí

Žilinka počas pobytu v Moskve podpísal s ruským generálnym prokurátorom Igorom Krasnovom, ktorý je na sankčných zoznamoch Európskej únie, program spolupráce na roky 2022 a 2023. Svoje stretnutie s ním okomentoval ako rozhovor s „rezortným kolegom.“ „Na tom, že som sa s ním stretol, nevidím nič zlého,“ povedal novinárom.

Za absurdné tiež považuje spájanie cesty do Ruska s pripomienkami obrannej dohody DCA medzi Slovenskom a Spojenými štátmi. Pripomenul, že pozvanie na oslavy ruskej prokuratúry prišlo začiatkom septembra minulého roka, keď „sme nemali ani len šajnu o tom, že sa dohaduje nejaká dohoda.“

Postoj generálneho prokurátora, ktorý odišiel z výboru pre jeho neuznášaniaschopnosť, kritizovali viacerí koaliční poslanci. Prístup Žilinku dávajú do kontrastu so správaním sa ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka (nom. SaS), ktorý na zahraničnom výbore (27. 1.) rokoval aj so štyrmi poslancami.

Opozícia považuje fakt, že výbor nebol uznášaniaschopný, za politický amaterizmus. Výboru sa nezúčastnili poslanci opozície a zo Sme rodina.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko