Na hlavný obsah

Známy aj ako dedo Jozef z Bambuľky, od narodenia Júliusa Pántika uplynulo sto rokov

Venoval sa tiež pedagogickej činnosti.

Známy aj ako dedo Jozef z Bambuľky, od narodenia Júliusa Pántika uplynulo sto rokov
Na snímke herec Július Pántik. Foto: TASR

Divadelný a filmový herec a vysokoškolský pedagóg či dedo Jozef zo seriálu Bambuľkine dobrodružstvá.

Vo svojej hereckej profesii stvárnil Július Pántik množstvo divadelných, filmových, televíznych i rozhlasových postáv. Patril medzi generáciu hercov, ktorá položila základy slovenského dramatického umenia v povojnovom období.

Narodil sa 15. januára 1922 v Stredných Plachtinciach. Rodičia z neho chceli právnika, proti ich vôli sa vydal do hlavného mesta, aby nasledoval svoj sen a stal sa hercom.

Absolvoval herecký odbor na bratislavskom Konzervatóriu roku 1944. Ešte počas štúdia bol členom Činohry SND v Bratislave, v ktorom pôsobil až do roku 1991.

Ako uviedol v rozhovore s Ernestom Weidlerom v roku 1984, inšpirovali ho viacerí známi herci. „Aj Borodáč, Bagar, Jamnický aj Budský, to boli osobnosti, ktoré vám svietili pred očami, a to aj vtedy, keď ste ich mali zažmúrené. Od nich človek mohol kúpiť aj ľudstvo, aj remeslo, len v tom najlepšom slova zmysle.“

Od roku 1947 sa začal venovať i pedagogickej činnosti. Učil na odbornom doškoľovacom kurze na Konzervatóriu v Bratislave a na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave, kde získal v roku 1959 akademický titul docenta.

Majster recitácie z rozprávok

Vynikajúco sa našiel v postavách slovenskej literárnej klasiky, ktorej diela čerpajú námety z dedinského prostredia. Medzi jeho najznámejšie filmové úlohy patria Mišo vo filme Varúj…! (1946), Vinco Petráš v Havranej ceste (1962), Arnošt Pánek v Stude (1967), Golian vo filme Očovské pastorále (1973), Miky v Kdo hledá zlaté dno (1974), Mišo Zvara v snímke Prerušená pieseň (1960) či Gazdík vo Vrahovi zo záhrobia (1966) a Mikuš Sopko vo filme Súdim ťa láskou (1981).

„Môžem povedať tak, že som odohral od diabla až po Krista všetko,“ pripomenulo Rádio Regina Pántikov výrok.

Z televíznych seriálov utkveli divákom v pamäti Nepokojná láska a postava deda Jozefa v detskom seriáli Bambuľkine dobrodružstvá.

Pre jeho nezabudnuteľný pátos si ho mnohí pamätajú ako majstra recitácie a z televíznych a rozhlasových rozprávok. Známy bol i ako režisér divadelných hier.

Herec zomrel 25. augusta 2002 vo veku 80 rokov v Bratislave.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko