Na hlavný obsah

Zomrel bývalý prezident Mali Ibrahim Boubacar Keita

Príčina smrti 76-ročného expolitika nie je zatiaľ známa.

Zomrel bývalý prezident Mali Ibrahim Boubacar Keita
Na archívnej snímke bývalý prezident Mali Ibrahim Boubacar Keita počas prejavu na valnom zhromaždení OSN v roku 2014. Foto: TASR/AP

 Bývalý prezident Mali Ibrahim Boubacar Keita zomrel v nedeľu (16. 1.) ráno, mal 76 rokov. S odvolaním sa na jeho rodinu o tom informujú tlačové agentúry. Keita stál na čele tejto africkej krajiny zmietanej bojmi proti islamistom v rokoch 2013 až 2020, keď ho zvrhla vojenská junta. Príčinu smrti príbuzní neuviedli.

Keita zažil v politike rýchly vzostup za úradovania prvého demokraticky zvoleného prezidenta Alphu Oumara Konarého, keď bol v rokoch 1994 až 2000 premiérom. O prezidentský post sa usiloval prvýkrát v roku 2002, ale ešte neúspešne. Vo voľbách zvíťazil až v roku 2013 a potom znova o päť rokov neskôr.

Mali, ktoré je roky dejiskom Francúzskom podporovaných operácií proti ozbrojencom napojeným na teroristické organizácie Al-Káida a Islamský štát (IS), čelí po puči v roku 2020 aj politickému tlaku krajín z regiónu.

Naposledy v januári uvalilo Hospodárske spoločenstvo západoafrických štátov (ECOWAS) na krajinu nové sankcie. Je to reakcia na skutočnosť, že vojenskí vládcovia Mali vyhlásili, že zostanú pri moci ďalšie štyri roky, namiesto toho, aby začiatkom roka usporiadali voľby tak, ako sľúbili

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet