Na hlavný obsah

Zomrel najstarší český skaut Eduard Marek, bol väznený nacistami i komunistami

Zomrel vo veku 104 rokov.

Zomrel najstarší český skaut Eduard Marek, bol väznený nacistami i komunistami
Celoživotný skaut Eduard Marek. Foto: TASR

Vo veku 104 rokov zomrel v nedeľu (23. 1.) Eduard Marek, ktorý bol najstarším českým skautom. Počas druhej svetovej vojny ho väznili nacisti a po februári 1948 komunisti. Informoval o tom spravodajský portál iDNES.cz.

Marek, skautským menom Hroznýš, sa podieľal na obnovení skautskej organizácie v roku 1968 aj po roku 1989. O jeho úmrtí informovali Skauti. „Dnes vo veku 104 rokov zomrel Eduard Marek – Hroznýš. Väznený nacistami za pomoc Židom, väznený komunistami za protištátnu činnosť. Mimoriadny človek a najstarší skaut v Česku. Ďakujeme a nezabudneme, brat Hroznýš,“ uviedli na svojom twitteri.      

Narodil sa ešte počas Rakúsko-Uhorskej monarchie v roku 1917, no najviac ho ovplyvnili demokratické ideály prvej Československej republiky.

„Ja vždy hovorím, že som bol vo všetkých troch odbojoch. V roku 1917 som robil odboj maminke v perinke a potom som bol v odboji proti nacistom aj komunistom,“ uviedol v roku 2017 pre Rádio Slovensko.

V roku 1936 nastúpil ako dobrovoľník na vojnu k prvému leteckému pluku TGM, po demobilizácii v roku 1939 viedol rodinnú realitnú kanceláriu. Počas vojny bol tri mesiace väznený za pomoc svojmu židovskému kamarátovi, zúčastnil sa tiež Pražského povstania.

„Keď začali byť prenasledovaní v Protektoráte Židia, našou povinnosťou bolo pomáhať,“ spomínal na to, ako sa dostal do rúk gestapa a neskôr do väzenia.

Po vojne obnovil svoju realitnú kanceláriu a viedol junácky oddiel. Po komunistickom puči vo februári 1948 spoluzakladal odbojovú skupinu, nasledujúci rok bol zatknutý za „protištátnu činnosť“ a odsúdený na desať rokov, na slobodu sa dostal po siedmich rokoch.

Spolu s ním bola odsúdená aj jeho manželka, ich vtedy päťročný syn skončil v ústave.

Marek uviedol, že najdôležitejšie aj v tom najťažšom období bolo veriť. „Keď človek v niečo veril, ľahšie to znášal. Einstein kedysi povedal, že si môžeme vybrať. Buď je všetko náhoda alebo zázrak. Myslím, že ten, kto si vybral ten zázrak, bol v živote šťastnejší,“ uviedol.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet