Na hlavný obsah

Zomrela americká herečka Betty Whiteová, zanedlho by mala 100 rokov

V šoubiznise sa pohybovala viac ako sedem dekád.

Zomrela americká herečka Betty Whiteová, zanedlho by mala 100 rokov
Na archívnej snímke americká herečka Betty Whiteová. Foto: TASR

Vo veku 99 rokov zomrela v piatok (31. 12.) americká herečka Betty Whiteová. Za svoju viac ako sedem dekád trvajúcu kariéru si zahrala v populárnych amerických seriáloch ako The Golden Girls či The Mary Tyler Moore Show.

O úmrtí herečky, ktorá by o viac ako dva týždne oslávila 100. narodeniny, informovali americké médiá s odvolaním sa na oznámenie jej PR manažéra Jeffa Witjasa.

„Hoci mala Betty už takmer 100 rokov, myslel som si, že bude žiť večne,“ povedal Witjas časopisu People.

Betty Whiteová sa narodila 17. januára 1922 v obci Oak Park v americkom štáte Illinois. Rodina Whiteovcov sa počas vrcholiacej Veľkej hospodárskej krízy presťahovala do Los Angeles, pričom Betty, ktorá bola jedináčikom, tam koncom 30. rokov začala pracovať ako herečka a modelka, píše spravodajská stanica BBC.

Jej kariéru prerušila vojna

Jej začínajúcu kariéru však prerušila druhá svetová vojna, počas ktorej pôsobila v dobrovoľníckej službe amerických žien. Po vojne sa vrátila k šoubiznisu, najskôr však nevedela nájsť herecké uplatnenie a tak namiesto toho pôsobila v rozhlase, kde mala aj vlastnú reláciu.

Na televízne obrazovky sa vrátila v roku 1949, keď spoločne s Alom Jarvisom uvádzala zábavnú šou Hollywood on Television.

Veľký herecký úspech zožala v 70. rokoch vďaka úlohe Sue Ann Nivensovej v seriáli The Mary Tyler Moore Show. Najviac ju však preslávilo až stvárnenie naivnej a milej Rose Nylundovej v seriáli The Golden Girls, ktorý sa v USA vysielal v 80. a 90. rokoch.        

Získala viacero prestížnych ocenení vrátane Grammy v roku 2012 (v kategórii hovorené slovo) a ôsmich televíznych cien Emmy, z ktorých poslednú (za celoživotné dielo) jej udelili v roku 2015.

Bola trikrát vydatá, pričom jej posledným manželom — a podľa jej slov „láskou jej života“ — bol americký herec Allen Ludden, s ktorým ostala až do jeho smrti v roku 1981. Vlastné deti Whiteová nemala, bola však nevlastnou matkou troch Luddenových potomkov z jeho predošlého manželstva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet