Na hlavný obsah

Zosadená líderka Aun Schan Su Ťij čelí ďalším obvineniam z korupcie

Hrozí jej trest odňatia slobody až na 15 rokov.

Zosadená líderka Aun Schan Su Ťij čelí ďalším obvineniam z korupcie
Na archívnej snímke mjanmarská líderka Aun Schan Su Ťij. Foto: TASR

Mjanmarská vojenská vláda vzniesla päť nových obvinení z korupcie voči zosadenej štátnej kancelárke Aun Schan Su Ťij. Obvinenia súvisia s udeľovaním povolení na prenájom, kúpu a údržbu vrtuľníka, informuje agentúra AP s odvolaním sa na nemenovaného právneho predstaviteľa.

Sedemdesiatšesťročnú držiteľku Nobelovej ceny za mier od vojenského prevratu z februára 2021 stíhajú za ďalších päť korupčných obvinení. V prípade každého jej hrozí trest odňatia slobody na maximálne 15 rokov a pokuta.

Političku tiež obvinili aj z ďalších trestných činov, napríklad z porušenia zákona o štátnych tajomstvách a volebného podvodu, a už ju odsúdili na šesť rokov väzenia za nelegálny import a držbu vysielačiek a porušenie protipandemických opatrení.

Podporovatelia Su Ťij a ľudskoprávne skupiny tvrdia, že obvinenia voči nej vymyslela armáda, aby ospravedlnila svoje prevzatie moci a zabránila jej v návrate do politiky.

Vláda v Mjanmarsku kritiku odmieta. Hovorca vlády v piatok (14. 1.) povedal, že „nikto nestojí nad zákonom“ a budú ju súdiť podľa zákona.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet