Na hlavný obsah

Zosuvy pôdy v Brazílii si vyžiadali 12 obetí

Spôsobil ich lejak v štáte Minas Gerais.

Najmenej 12 ľudí prišlo o život od uplynulého víkendu v brazílskom štáte Minas Gerais ležiacom na juhovýchode krajiny v dôsledku zosuvov pôdy spôsobených intenzívnymi dažďami. Informovala o tom v utorok (11. 1.) agentúra AP.

Hasiči našli päťčlennú rodinu s dvom deťmi bez známok života po tom, čo sa zosunul svah neďaleko mesta Belo Horizonte, metropoly Minas Gerais. V meste Sao Goncalo do Rio Abaixo zase zahynulo desaťročné dievča, na ktoré sa zrútila stena izby, v ktorej spala.

K ďalším trom úmrtiam došlo v meste Caratinga a v meste Ervalia zase zomrela 20-ročná osoba pri zosuvoch pôdy. Zvyšné dve obete na životoch boli oznámené v nedeľu (9. 1.).

Okrem zosuvov svahov, ktoré spôsobili uzávery ciest, sa lokálni predstavitelia obávajú, že sa môžu pretrhnúť i vodné hrádze – v súčasnosti pre hroziace nebezpečenstvo monitorujú 42 z nich, pričom tri sa považujú za vysokorizikové.

Núdzový stav pre záplavy bol vyhlásený v 145 z 853 tamojších samosprávach a vyše 17 000 ľudí muselo už opustiť svoje domovy pre extrémne počasie. Brazílsky meteorologický ústav nameral v častiach spomínaného štátu za prvých desať dní tohto roka viac než 400 milimetrov zrážok. Výrazné dažde by tam podľa predpovedí mali ustáť až po štvrtku (13. 1.).

AP pripomína, že za uplynulé mesiace zasiahli prudké dažde viaceré brazílske štáty, pričom evakuovaných bolo viac ako 100 000 obyvateľov. Napríklad štát Bahia hlásil počas novembra a decembra dovedna 26 úmrtí súvisiacich s lejakmi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet