Na hlavný obsah

Ak sa maturita neupraví, časť študentov plánuje vyjsť na protest aj do ulíc

Maturanti sa necítia pripravení.

Ak sa maturita neupraví, časť študentov plánuje vyjsť na protest aj do ulíc. Maturanti, ktorí sa organizujú na sociálnych sieťach, sa necítia na skúšku dospelosti dostatočne pripravení.

Dvojročné online vyučovanie totiž sprevádzali technické problémy, aj časté karantény. Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) zatiaľ ustúpiť nemieni. Rezort urobil v skúškach zmeny.

Tohtoročných maturantov čaká v polovici marca všeobecný test zo slovenského aj cudzieho jazyka. Niektorí si otestujú aj vedomosti z matematiky. Mnohí študenti sa boja zlyhania.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Tvrdia, že mali nekvalitné pripojenie na internet, či zrušené online hodiny. Stredoškoláci si na sociálnych sieťach vymieňajú skúsenosti s online vyučovaním a chcú, aby sa maturita pozmenila.

„Študenti by boli radi, keby bola maturitnú skúška minimálne upravená, takým spôsobom, že keďže prax mať nemohli, ale praktickú skúšku na maturite musia mať, tak by tu bolo nejaké uľahčenie alebo by písomná časť bola zrušená. Maturitná skúška v plnej forme nie je vyhovujúcim riešením,“ uviedla Emma Račaková, zástupkyňa nespokojných maturantov.

„Dlhodobo je takáto filozofia neudržateľná, aj vzhľadom na to, že okolité krajiny mali aj v predošlom období zachované maturity, rovnako ako aj v tomto školskom roku,“ priblížila Romana Kanovská, riaditeľka Národného ústavu certifikovaných meraní vzdelávania.

Školy si na pomoc volajú psychológov, lebo mnohí maturanti majú pre skúšku z dospelosti úzkosti. Nárast detských pacientov v ambulanciách potvrdzujú aj psychológovia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko