Na hlavný obsah

Ako sa nemocnice môžu zbaviť starých rádioaktívnych prístrojov?

Tie môžu byť zdravotným rizikom.

Nemocnice sa môžu zbaviť starých rádioaktívnych záťaží. Ide napríklad o nepoužívané prístroje na liečbu onkologických pacientov. Takýto nebezpečný odpad môžu ponúknuť štátnej akciovke, Jadrovej a vyraďovacej spoločnosti, tá ho zlikviduje na vlastné náklady.

S rádioaktívnym odpadom sa borí aj nemocnica v Komárne. Má prístroj na ožarovanie pacientov, ktorý nefunguje a nepoužívajú ho 30 rokov. Skladujú ho v samostatnej budove.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Prístroj sa nachádza v tzv. betónovom bunkri, s hrubými stenami, ktoré sú omietnuté barytovou omietkou, ktorá zabraňuje tomu, aby sa žiarenie dostalo von z tohto bunkra. Je to zabezpečené kamerovým systém,“ povedal technik pre zdravotnícku techniku v Nemocnici AGEL v Komárne Peter Nárožný.

Nemocnica sa ho chcela zbaviť už dávno, no likvidácia by stála zhruba 200 000 eur. „Keby sme dali 200 000 do prístroja, tak náš hospodársky výsledok pôjde zásadným spôsobom do mínusu, takže nevieme rozvíjať zdravotnú starostlivosť,“ uviedol riaditeľ nemocnice v Komárne Miroslav Jaška.

Historické rádioaktívne materiály sa nachádzajú po celom Slovensku, napríklad v nemocniciach, v školstve, vo výskumných a vedeckých ústavoch i v priemysle. Môžu predstavovať aj hrozbu pre verejné zdravie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko