Na hlavný obsah

Aktivisti kritizujú výstavbu pod Tatrami

Ničí podľa nich prírodné bohatstvo.

Aktivisti z občianskej iniciatívy Milujem zelené Tatry sa snažia zastaviť podľa nich neprimeraný stavebný boom, ktorý ničí prírodné bohatstvo regiónu Vysoké Tatry.

V územných plánoch podtatranských obcí sú už aktuálne schválené rozsiahle plochy na výstavbu rodinných domov a apartmánov. Obce ich schválili aj na zelených plochách, ktoré získali developeri či súkromné osoby.

Vilky na rekreáciu či apartmánové domy stavajú pod obcou Stará Lesná. Novostavby pribúdajú v katastri Veľkého Slavkova, v Mlynici investor avizuje 135 stavebných parciel. Developerské projekty pripravujú v Huncovciach a 123 investičných nehnuteľností v Malom Slavkove.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„V oblasti ochranného pásma Tatranského národného parku ide asi až o jednu tretinu územia, kde sú lúky, pasienky, polia,“ uviedol prednosta OÚ v Poprade Jozef Bednár.

V rezorte nad obcou Veľká Lomnica sú už pripravené inžinierske siete. Ráta sa rovnako s výstavbou investičných nehnuteľností a rodinných domov.

„V tej lokalite pribudne minimálne ďalších 100 stavebných objektov. Toto všetko si robia investori etapovite. My sme pripravili zásadný strategický dokument, ktorým je územný plán obce, a ten ráta s rozvojom toho podhoria,“ povedal starosta obce Veľká Lomnica Peter Duda.

Aktivisti z iniciatívy Milujeme Zelené Tatry kritizujú, že pri väčšine projektov a následnej zmene územných plánov neprebehlo komplexné posudzovanie vplyvov na životné prostredie.

„My vidíme ako nám pred očami mizne krásna príroda podtatranská,“ dodala Svetlana Belová z iniciatívy Milujeme Zelené Tatry.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko