Na hlavný obsah

Americké jednotky sa v najbližších dňoch rozmiestnia vo východnej Európe

Do Poľska má smerovať 2 000 vojakov.

Americké jednotky sa v najbližších dňoch rozmiestnia vo východnej Európe
Americkí vojaci počas vojenského cvičenia. Foto: TASR

Americký prezident Joe Biden oficiálne schválil ďalšie rozmiestnenie jednotiek americkej armády vo východnej Európe a očakáva sa, že ministerstvo obrany USA (Pentagón) ešte v stredu (2. 2.) oznámi, že vojaci budú rozmiestnení už „v najbližších dňoch“.

TASR o tom informovala na základe informácií, ktoré zverejnila spravodajská televízia CNN. Americký súkromný vysielateľ sa odvolal na nemenových predstaviteľov tamojšej administratívy.

Podľa doteraz oficiálne nepotvrdených správ sa má premiestniť zhruba 2 000 amerických vojakov do Poľska. Ďalších niekoľko tisíc má smerovať do „juhovýchodných“ členských štátov Severoatlantickej aliancie (NATO).

Americké médiá špekulovali, že Biden chce vyslať lode, lietadlá a až 5 000 vojakov do Pobaltia a ďalších východoeurópskych krajín, medzi ktorými má byť napríklad Rumunsko.

Zhruba 8 500 vojakov je v stave pohotovosti

Nasadenie jednotiek je podľa nemenovaných predstaviteľov americkej vlády „prejavom podpory spojencom NATO, ktorí sa cítia ohrození ruskými vojenskými krokmi“.

Americká armáda podľa CNN už uviedla zhruba 8 500 vojakov v USA do stavu zvýšenej pohotovosti pre prípad, že by boli potrební v Európe. CNN však pripomína, že Spojené štáty už majú na starom kontinente desaťtisíce vojakov, ktorých môžu využiť na ďalšie nasadenie u východoeurópskych spojencov.

Jednotky budú podľa nemenovaných predstaviteľov pôsobiť na „bilaterálnom základe“ so svojimi hostiteľskými krajinami, keďže NATO zatiaľ neaktivovalo sily rýchleho nasadenia (NRF).

CNN už minulý týždeň informovala, že „hŕstka spojencov“ v rámci NATO viedla diskusie o nasadení tisícov vojakov do východoeurópskeho priestoru. Prezident Biden ešte minulý piatok (28. 1.) povedal, že americké vojenské sily presunie „v najbližšom čase“, keďže Rusko pokračuje v sústreďovaní svojich jednotiek v blízkosti Ukrajiny, čo vyvoláva obavy z invázie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet