Na hlavný obsah

Americké vojská nás neprišli okupovať ani napadnúť Rusko, reaguje polícia na dezinformácie

Zúčastnia sa na cvičení Saber Strike.

Polícia SR na sociálnej sieti vyvrátila dezinformácie o tom, že konvoje vojakov NATO zo Spojených štátov, ktoré dorazili v uplynulých dňoch na Slovensko, prišli krajinu okupovať alebo sa chystajú zaútočiť na Rusko. Spojenecké vojská sa na Slovensku nachádzajú z dôvodu medzinárodného cvičenia Saber Strike.

„Medzinárodné vojenské cvičenie Saber Strike umožní precvičenie dôležitých obranných spôsobilostí a spolupráce profesionálnych vojakov v medzinárodnom zoskupení. Slovensko sa tak v marci 2022 zapojí do širšej série cvičení od Pobaltia cez Poľsko, Českú republiku až po Rumunsko,“ vysvetľuje polícia na základe informácií od ministerstva obrany.

Cvičenie sa uskutoční od začiatku budúceho mesiaca do 14. marca v priestoroch Centra výcviku Lešť, na posádkovom cvičisku v Leviciach a na letisku v Sliači. Zúčastní sa na ňom 3 000 vojakov a približne 1 000 kusov techniky.

Polícia dodala, že cvičenie nemá žiaden súvis s obrannou dohodou medzi Slovenskom a USA. „Neverte dezinformáciám o akejsi ‚okupácii‘ Slovenska – zahraniční vojaci, rovnako ako technika, po ukončení cvičení opustia územie SR,“ priblížila polícia.

„1 300 slovenských vojakov bude vo výcvikových priestoroch spoločne cvičiť s takmer 2 000 príslušníkmi amerických ozbrojených síl. Tí si privezú cca. 600 kusov techniky,“ uviedlo v utorok (15. 2.) ministerstvo obrany na sociálnej sieti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko