Na hlavný obsah

Americkí vojaci sa presúvajú na cvičenie Saber Strike

Ich prechod sprevádzali protestujúci.

Časť amerických vojakov je už na Slovensku. Po nočnom presune prvého konvoja sa zložili na leteckej základni v Kuchyni. Počas ďalších nocí prídu ešte stovky kusov techniky aj ďalší vojaci. Smerujú na plánované medzinárodné cvičenie Saber Strike. Ich prechod cez česko-slovenskú hranicu sprevádzali protestujúci.

„Ak s tým niekto nesúhlasí, je to jeho slobodný názor, ale myslím si, že to je v poriadku, a to čo robíme je aj v tejto aktuálnej situácii veľmi doležíte,“ uviedol náčelník Generálneho štábu OS SR Daniel Zmeko.

„Evidovali sme skupinu ľudí, ktorí nie sú spokojní s tým, že sme tu, riešili sme to so slovenskou stranou, mojou úlohou je zaistiť, aby bolo všetko v poriadku a prešli sme bezpečne,“ povedal veliteľ amerického podporného pluku Christopher M. Richardson.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Veliteľ sa aj s touto časťou konvoja dajú znova do pohybu večer, väčšina smeruje do centra výcviku Lešť. Celkovo bude na cvičení vyše 2 000 amerických a približne 1 300 slovenských vojakov. K tomu aj stovky kusov techniky.

„Budú sa odohrávať defenzívne operácie, kde si naši vojaci precvičia interoperabilitu s vojakmi USA,“ dodal Zmeko.

„Vytvoríme zmiešane tímy, aby sme sa lepšie spoznali, precvičili taktiku. Je to veľmi doležíte pre utužovanie vzťahov medzi spojencami NATO,“ uviedol Richardson.

Zmiešané tímy budú proti sebe bojovať v rôznych situáciách. Na všetko dohliadnu pozorovatelia, ktorí následne vyhodnotia postupy aj možne chyby.

Po skončení cvičenia sa americkí vojaci vrátia na svoju základňu v Nemecku. Okrem Slovenska bude toto cvičenie aj v Česku, Nemecku, Poľsku a pobaltských krajinách.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko