Na hlavný obsah

Analýza odpadových vôd potvrdila koronavírus v takmer všetkých vzorkách

Informoval o tom Úrad verejného zdravotníctva.

Analýza odpadových vôd potvrdila koronavírus v takmer všetkých vzorkách
Ilustračná snímka - laboratórna pracovníčka. Foto: TASR

Prítomnosť koronavírusu sa potvrdila vo väčšina vzoriek odobratých z odpadových vôd. Na svojej webovej stránke o tom informoval Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Regionálne úrady verejného zdravotníctva odobrali v spolupráci s prevádzkovateľmi čističiek k 14. februáru 493 vzoriek, z nich bolo pozitívnych alebo s hraničnými hodnotami 469 (95, 13 %) vzoriek.

V šiestom kalendárnom týždni odborníci vírus našli v takmer všetkých odobratých vzorkách, len jedna bola negatívna.

Stúpa aj koncentrácia vírusu

Regionálne úrady zdravotníctva zaznamenali aj stúpajúci trend v kvantitatívnych vyšetreniach, ktoré vyjadrujú koncentráciu RNA vírusu SARS-CoV-2.

„Sledovanie vírusovej nálože v odpadových vodách v jednotlivých krajoch poukazuje na zvýšenie vo všetkých krajoch okrem Banskobystrického kraja, kde došlo k poklesu,“ uviedol hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Analýza prítomnosti koronavírusu v odpadových vodách na Slovensku zodpovedá epidemickej situácii, tvrdí Mikas. Monitoring odpadových vôd je doplnkovým nástrojom na analyzovanie epidemickej situácie na Slovensku.

„Prítomnosť vírusu vo vzorkách odpadových vôd sa stanovuje metódou RT-PCR a digitálnou RT-PCR,“ ozrejmil Mikas.

Naďalej platí, že regionálne úrady verejného zdravotníctva identifikujú ohniská nákazy prioritne epidemickým vyšetrovaním.

„Odporúčame, aby boli obyvatelia opatrní a dodržiavali pravidlá R-O-R. Tiež odporúčame, aby využili čas na skoré zaočkovanie, respektíve preočkovanie treťou dávkou, zvlášť ak majú rizikové faktory, prípadne žijú v spoločnej domácnosti s osobami, ktoré majú rizikové faktory, pracujú alebo sa o takéto osoby starajú,“ vyzval občanov hlavný hygienik.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko