Na hlavný obsah

Antigénové testy by mohli začať uznávať ako doklad o prekonaní covidu

Odľahčí sa tak nápor na laboratóriá.

Antigénové testy by mohli začať uznávať ako doklad o prekonaní covidu
Na snímke zdravotníčka s antigénovým testom na ochorenie COVID-19. Foto: TASR

Európska komisia žiada členské štáty, aby čo najskôr začali uznávať antigénové testy. Po novom by v Európskej únii mohli stačiť ako potvrdenie o prekonaní koronavírusu. Pozitívny výsledok je teraz potrebné overovať aj PCR vyšetrením. Laboratóriá sú takmer na hraniciach kapacít, a to nielen na Slovensku.

Slovenské laboratóriá dokážu denne urobiť 42 000 PCR testov. V súčasnosti ich robia zhruba 40 000. Za vysokým počtom testov stojí najmä infekčnejší variant omikron. Ministerstvo zdravotníctva pre veľký nápor zmenilo pravidlá.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Ak má človek domáci samotest alebo LAMP test, alebo nemocničný rýchlotest, alebo antigénový test pozitívny, platí to preňho ako doklad o tom, že môže zostať doma v izolácii,“ vysvetlila hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Ak však infikovaný chce získať doklad o tom, že covid prekonal, musí absolvovať PCR test. Aj to je ďalší z dôvodov, prečo sú laboratóriá preťažené a ľudia na termín testovania čakajú aj niekoľko dní.

Vyriešiť situáciu by malo uznávanie pozitívnych antigénových testov, ktoré sa nevyhodnocujú v laboratóriách. Nielen u nás, ale v celej Únii. Šanca, že antigénový test ukáže falošnú pozitivitu, je podľa virológa minimálna, a preto s návrhom súhlasí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko