Na hlavný obsah

Obyvatelia Austrálie budú na plnú zaočkovanosť potrebovať tretiu dávku vakcíny

Turistov sa to netýka.

Obyvatelia Austrálie budú na plnú zaočkovanosť potrebovať tretiu dávku vakcíny
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Austrália bude svojich občanov považovať za plne zaočkovaných, iba ak budú mať tri dávky. Turistov sa to netýka, tým budú na vstup do krajiny naďalej stačiť dve očkovacie dávky. Rozhodla o tom austrálska vláda, ktorá sa riadi odporúčaniami odborníkov.

Vakcinácia bude považovaná za neplatnú, ak sa človek nenechá zaočkovať treťou dávkou do šiestich mesiacov po druhej, oznámil premiér Scott Morrison, ktorého citovala agentúra Reuters.

Úrady nariadili povinné očkovanie len pre pracovníkov niektorých profesií, ale pre vstup do svojich areálov ich vyžadujú aj niektoré súkromné firmy vrátane veľkých podnikov, reštaurácií a obchodov.

Aj Austráliu trápi omikron

Austrália patrí k krajinám s najvyššou zaočkovanosťou – v krajine s takmer 26 miliónmi občanov má dve dávky 94 percent ľudí starších ako 16 rokov a tretiu dávku takmer desať miliónov občanov.

Rovnako ako ostatné štáty sa teraz Austrália borí s rýchlym rastom počtu ľudí nakazených variantom omikron. Za minulých 24 hodín sa potvrdilo 26 000 nových prípadov, čo je o 4 000 menej ako predchádzajúci deň.

Na COVID-19 zomrelo za uplynulý deň 88 ľudí, no počty hospitalizácií klesajú. Teraz je v nemocniciach 3 300 ľudí, čo je najmenej za posledný mesiac.

Od vlaňajšieho novembra, keď sa objavil variant omikron, Austrália zaznamenala 2,7 milióna nákaz, na COVID-19 tam za celé obdobie epidémie zomrelo 4 479 ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet