Na hlavný obsah

Belgická polícia obmedzila konanie protestu proti pandemickým opatreniam

Demonštrantom vyčlenila miesto na okraji Bruselu.

Belgická polícia obmedzila konanie protestu proti pandemickým opatreniam
Protestujúci proti pandemickým opatreniam a očkovaniu v Bruseli. Foto: TASR/AP

Invázia tzv. európskeho konvoja slobody, ktorý mal od pondelka (14. 2.) paralyzovať Brusel a európske inštitúcie, sa nekonala. Prísne kontroly a tisícky nasadených policajtov spôsobili, že v meste svoj nesúhlas s epidemickými obmedzeniami vyjadrovali len desiatky demonštrantov. K výraznejším incidentom nedošlo.

Belgická polícia sa na protest pripravovala od minulého týždňa. Na Schumanovom námestí v centre európskej štvrte bola v pondelok ráno situácia pokojná. Inak to však vyzeralo na vjazdoch do mesta. Zátarasy a kontrolné stanoviská spôsobili v rannej dopravnej špičke značné kolóny.

Policajné zložky sa tak snažili zachytiť možných účastníkov nepovoleného protestu. Vymedzili pre nich priestor na okraji mesta. Aj tu sa však zhromaždilo len niekoľko desiatok áut, kamión a autobus. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Martin Hílek.

Väčšina protestujúcich prichádzala z Francúzska. „Som proti očkovacím preukazom, ktoré náš prezident Macron, ktorý momentálne predsedá Únii, zaviedol vo Francúzsku. Je to spôsob ako nás zbaviť občianstva. Už nemáme právo ísť do reštaurácie, ani sa ubytovať v hoteli či cestovať v doprave. Vo Francúzsku sme občania druhej kategórie,“ uviedol jeden z účastníkov.

Menšie protesty

Väčšina protestujúcich prišla do Bruselu, lebo nesúhlasia s povinnou vakcináciou, epidemickými opatreniami či riadením pandémie.

„Organizujeme zájazdy po Európe, v každej krajine však treba vyplniť nejaký lokalizačný formulár, avšak pre covidové pasy platia rozdielne pravidlá. Ak máte ísť na zájazd cez 6 až 7 krajín, za týchto podmienok to už nie je dovolenka. Ľudia preto zájazdy rušia a my prichádzame o tržby. Chceme, aby sa pasy a lokalizačné formuláre konečne zrušili,“ vysvetlil istý Belgičan.

Protestujúci, ktorí sa zhromaždili na parkovisku, tvrdili, že nemienia porušovať zákaz vjazdu do centra. Okolie Schumanovho námestia však polícia uzatvorila.

Živelnosť protestu bez organizátora spôsobila, že počas dňa sa menšie demonštrácie konali paralelne na viacerých miestach. Stovky nasadených policajtov mali situáciu pod kontrolou. Avizovaná blokáda mesta sa nekonala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál