Na hlavný obsah

Belgicko chce ochrániť obyvateľov pred vysokými cenami energií, znižuje DPH

Pre podobný postup sa rozhodli viaceré krajiny.

Belgicko chce ochrániť obyvateľov pred vysokými cenami energií, znižuje DPH
Belgický premiér Alexander De Croo. Foto: TASR

Belgická vláda sa dohodla na dočasnom znížení dane z pridanej hodnoty na elektrickú energiu z 21 na 6 percent. Pôjde o súčasť balíka na ochranu obyvateľov pred vysokými cenami energii.

Európske štáty hľadajú kompromisné riešenie vysokých cien energie už niekoľko mesiacov. Zatiaľ bez výraznejších úspechov. Podľa Bruselu najúčinnejšie okamžité nástroje proti rastúcim cenám majú samotné vlády. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor Martin Hílek.

Belgická vláda rozhodla o dočasnom znížení DPH na energickú energiu z 21 na 6 %. Opatrenie je súčasťou energetického balíčka, na ktorý Belgicko vyhradilo 1,1 miliardy eur.

Príspevok na kúrenie v hodnote 100 eur

Podľa belgického predsedu vlády Alexandra De Crooa sociálna tarifa, na ktorú má nárok 20 % Belgičanov a vďaka ktorej domácnosti počas zimy ušetria 700 až 800 eur sa predlžuje až do konca druhého štvrťroka.

Úspora pri znížení DPH na elektrickú energiu predstavuje v závislosti od spotreby 60 až 100 eur. Jednorazový príspevok na kúrenie bude 100 eur. Podľa odhadov by tak v priemere mohli belgické domácnosti ušetriť asi 165 eur.

Opatrenia na ochranu najzraniteľnejších skupín obyvateľov pred rastúcimi cenami energií prijali mnohé európske vlády. Väčšina krajín poskytla najviac zasiahnutým domácnostiam priame dotácie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika