Na hlavný obsah

Biden: Jedine Rusko je zodpovedné za smrť a skazu, ktorú tento útok prinesie

Viacerí členovia BR OSN odsúdili kroky Ruska.

Biden: Jedine Rusko je zodpovedné za smrť a skazu, ktorú tento útok prinesie
Na snímke americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Zodpovednosť za budúce obete na životoch a ľudské utrpenie leží po začiatku ruskej vojenskej operácie na Ukrajine iba na Ruskej federácii, uviedol americký prezident Joe Biden. USA a ich spojenci podľa neho odpovedia na kroky Moskvy jednotne a rozhodne.

„Modlitby celého sveta dnes v noci smerujú k ukrajinskému ľudu, ktorý trpí pre nevyprovokovaný a neospravedlniteľný útok ruských síl,“ zdôraznil Biden krátko po tom, ako ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že dal povolenie na vojenskú operáciu na ukrajinskom Donbase.

„Prezident Putin sa úmyselne rozhodol pre vojnu, ktorá bude mať za následok katastrofálne straty a ľudské utrpenie,“ uviedol šéf Bieleho domu. Jedine Rusko je podľa neho „zodpovedné za smrť a skazu, ktorú tento útok prinesie“.

Biden doplnil, že vývoj situácie sleduje v Bielom dome, bude o ňom rokovať s lídrami skupiny siedmich najvyspelejších krajín (G7) a ešte vo štvrtok (24. 2.) oznámi verejnosti ďalšie dôsledky, ktoré bude pre Rusko mať vojenská akcia na Ukrajine.

Výzva na ukončenie vojny

Viacerí členovia Bezpečnostnej rady (BR) OSN vo štvrtok ostro odsúdili vojenskú akciu Ruska na Ukrajine. Zástupca Ukrajiny Sergij Kyselycia vyzval Rusko na okamžité „ukončenie vojny“, ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzja na to odvetil, že nejde o vojnu, ale o „vojenskú operáciu“, ktorá mieri na „vojenskú juntu“ v Kyjeve.

Krok Moskvy odsúdili aj Francúzsko a Spojené štáty, ktoré chcú predniesť pred BR OSN návrh príslušnej rezolúcie.

„Zavolajte (ruskému prezidentovi Vladimirovi) Putinovi, zavolajte (ruskému ministrovi zahraničia Sergejovi) Lavrovovi, aby túto agresiu zastavili,“ vyzval Kyselycia ruského diplomata. „Vojnoví zločinci nechodia do očistca, tí idú rovno do pekla,“ dodal Kyselycia smerom k Nebenzjovi.

„Tomuto sa nehovorí vojna. Tomuto sa hovorí zvláštna vojenská operácia na Donbase,“ odpovedal mu ruský veľvyslanec.

Francúzsko a USA to odsúdili

„Rusko si zvolilo vojnu,“ povedal francúzsky veľvyslanec pri OSN Nicolas de Rivière a odsúdil rozhodnutie Moskvy. Oznámenie o vojenskom vpáde Ruska na Ukrajinu počas zasadnutia BR OSN, ktoré sa malo venovať zmierneniu napätia medzi oboma krajinami, podľa neho „ilustruje opovrhnutie Ruska k medzinárodnému právu a Spojeným národom“.

Rokovania Moskvy odsúdili tiež Spojené štáty, ich veľvyslankyňa pri OSN Linda Thomasová-Greenfieldová povedala, že USA sa chystajú ešte vo štvrtok predložiť BR OSN návrh rezolúcie, o ktorom sa podľa diplomatických zdrojov AFP bude zrejme hlasovať v piatok (25. 2.). Rusko má ako stály člen v BR právo veta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet