Na hlavný obsah

Biden k zabitiu vodcu IS: Odstránili sme najväčšiu teroristickú hrozbu sveta

Kurajší zomrel po tom, ako sám odpálil výbušninu.

Biden k zabitiu vodcu IS: Odstránili sme najväčšiu teroristickú hrozbu sveta
Na snímke Sýrčan jazdí na motorke okolo poškodených obchodov po útoku amerických jednotiek v sýrskom Atmehu. Foto: TASR/AP

Spojené štáty odstránili najväčšiu teroristickú hrozbu sveta. Týmito slovami opísal vo štvrtok (3. 2.) americký prezident Joe Biden zabitie vodcu militantnej organizácie Islamský štát (IS) abú Ibráhíma Hášimího Kurajšího.

„Minulú noc na môj príkaz americká armáda úspešne odstránila veľkú bezpečnostnú hrozbu pre celý svet. Zneškodnili sme lídra Islamského štátu abú Ibráhíma Hášimího Kurajšího. Lídrom IS sa stal v roku 2019. Odvtedy útočil na Američanov a našich spojencov vrátane civilistov,“ vyhlásil Biden a dodal, že vďaka akcii už „tento hrozný vodca teroristov nejestvuje“.

Šéf militantnej organizácie IS zahynul počas operácie amerických špeciálnych síl v noci na štvrtok. Prezident USA spresnil, že Kurajší zomrel po tom, ako sám odpálil výbušninu.

„Keď sa naše jednotky snažili zajať tohto teroristu, vo svojom poslednom akte zúfalej zbabelosti sa rozhodol vyhodiť sa do vzduchu. Vzal so sebou niekoľko členov vlastnej rodiny,“ spresnil Biden.

Kurajší viedol IS od smrti predchádzajúceho vodcu abú Bakra Baghdádího v roku 2019. Ten tiež spáchal samovraždu, keď hrozilo, že padne do rúk amerických vojakov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet