Na hlavný obsah

Biden podpísal nariadenie o vojenskej pomoci Ukrajine za 600 miliónov dolárov

Okamžitá pomoc z toho bude 250 miliónov.

Biden podpísal nariadenie o vojenskej pomoci Ukrajine za 600 miliónov dolárov
Na snímke americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Americký prezident Joe Biden podpísal dokument o poskytnutí „okamžitej vojenskej pomoci“ Ukrajine v hodnote 600 miliónov dolárov. Urobil tak v čase, keď ruské sily v sobotňajších (26. 2.) skorých ranných hodinách postupovali ďalej do ukrajinskej metropoly Kyjev, informuje agentúra DPA.

Biden dal v nariadení ministrovi zahraničných vecí USA Antonymu Blinkenovi pokyn, aby poskytol okamžitú vojenskú pomoc Ukrajine vo výške 250 miliónov dolárov „bez ohľadu na akékoľvek ustanovenie zákona“.

Ďalších 350 miliónov vyčlenili „v oblasti obranných produktov a služieb ministerstva obrany (USA) a vojenského vzdelávania a výcviku“, uvádza sa podľa AP v nariadení.

Uvalenie sankcií

Americká vláda tiež uvalila sankcie na ruského prezidenta Vladimíra Putina, ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova, ministra obrany Sergeja Šojgua a ďalších členov ruskej bezpečnostnej rady, informovala v sobotu agentúra DPA.

Podľa amerického ministerstva financií sú Putin a Lavrov „priamo zodpovední za nevyprovokovaný ruský útok a následnú nezákonnú inváziu“ Ukrajiny. Putin, Lavrov a ďalší ruskí predstavitelia budú mať zakázané cestovať do USA a takisto zmrazia ich prípadné aktíva v americkej jurisdikcii.

Na sankčnom zozname sa nachádza podľa spravodajskej televízie Sky News aj náčelník generálneho štábu ruských ozbrojených síl Valerij Gerasimov.

Prvé kolo amerických sankcii by malo zasiahnuť štyri ruské banky, viacero ruských oligarchov a zredukovať export technológií do Ruska o viac než polovicu. Sankcie takisto uvalia na ruský štátny investičný fond.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet