Na hlavný obsah

USA oznámili uvalenie rozsiahlych sankcií na Rusko

Postihy sa týkajú ruských bánk a oligarchov.

USA oznámili uvalenie rozsiahlych sankcií na Rusko
Americký prezident Joe Biden. Foto: TASR

Americký prezident Joe Biden oznámil v utorok (22. 2.) uvalenie rozsiahlych sankcií na ruské banky a oligarchov. Biely dom tiež avizoval posilnenie prítomnosti amerických vojakov v pobaltských krajinách.

Americký prezident upozornil, že ide len o prvú sériu sankcií, ktoré budú v konečnom dôsledku oveľa rozsiahlejšie, ako tie uvalené na Rusko v roku 2014 v reakcii na anexiu Krymu.

Cieľom Washingtonu je totiž podľa Bidena úplne odrezať Rusko, v reakcii na jeho kroky voči Ukrajine, od „západných finančných inštitúcií.“

„Uvaľujeme sankcie na ruský štátny dlh. To znamená, že sme odrezali ruskú vládu od západného financovania,“ povedal americký prezident. Sankcie zasiahnu aj „vojenskú banku“ Ruska aj jeho štátnu rozvojovú banku VEB, dodal Biden.

Ako približuje stanica CNBC, tieto inštitúcie budú v dôsledku nových amerických sankcií odrezané od transakcií vykonávaných v amerických dolároch, globálnej rezervnej mene.

Biden Putinove kroky označil za začiatok invázie

Spravodajský web Meduza identifikoval Bidenom spomínanú vojenskú banku ako Promsviazbank (PSB), banku pre obsluhu ruského vojensko-priemyselného komplexu.

„Schválil som dodatočné presuny amerických síl a techniky, ktoré sú už umiestnené v Európe, s cieľom posilniť našich pobaltských spojencov, Estónsko, Lotyšsko a Litvu,“ pokračoval Biden a zdôraznil, že ide o presuny, ktoré majú výlučne obranný charakter.

Stanovený úmysel ruského prezidenta Vladimira Putina vyslať ruské vojská do separatistických oblastí na východe Ukrajiny označil Biden za „začiatok invázie na Ukrajinu“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet