Na hlavný obsah

Biden sprístupní záznamy Bieleho domu, vyšetrovať budú útok na sídlo Kongresu

Útok si vyžiadal päť mŕtvych.

Biden sprístupní záznamy Bieleho domu, vyšetrovať budú útok na sídlo Kongresu
Na snímke prezident USA Joe Biden. Foto: SITA/AP

Americký prezident Joe Biden nariadil sprístupnenie záznamov o návštevníkoch Bieleho domu pre potreby vyšetrovateľov útoku na sídlo Kongresu vo Washingtone zo 6. januára 2021. TASR o tom informuje na základe stredajšej (16. 2.) správy agentúry AP.

Sprístupnené záznamy obsahujú informácie o osobách, ktorým umožnili vstup do Bieleho domu v deň nepokojov. Stúpenci bývalého prezidenta Donalda Trumpa vtedy vtrhli do sídla Kongresu.

Bidenova poradkyňa Dana Remusová v pondelok (14. 2.) americkému Národnému archívu poslala list, v ktorom Bidenova administratíva „na každomesačnej báze dobrovoľne sprístupňuje záznamy návštevníkov“.

Trump chcel nechať záznamy v tajnosti

Trump žiadal, aby záznamy o návštevníkoch zostali v tajnosti. Biden však podľa Remusovej listu rozhodol, že to nie je v „najlepšom záujme Spojených štátov“. Trumpov hovorca sa k žiadosti o vyjadrenia k tomuto rozhodnutiu bezprostredne nevyjadril.

Útok na Kapitol zo 6. januára 2021 vyšetruje výbor Snemovne reprezentantov Kongresu USA. Najvyšší súd v januári tohto roka týmto vyšetrovateľom povolil prístup k iným dokumentom o tomto útoku.

Záznamy úradujúcich prezidentov a ich zamestnancov majú byť podľa Zákona o prezidentských záznamoch uchovávané v Národnom archíve, píše AP. Povinnosťou prezidenta po odchode z funkcie je poskytnúť archívu tieto záznamy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet